Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Gombás, töltött karalábé

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 45 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Zöldséges ételek 
Cimkék: Előételek, Főétel előtt, Főétel, Meleg nyári napokra, Töltött, Párolt, Sós, Meleg, Zöldség, Tejtermékek, Gombafélék, Gabonafélék, FRSZ receptverseny
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
8 db karalábé 38 2.1 0.2 6.9 1.4 0
1 csomag erdei gomba 41 5.7 0.4 3.8 6 0
25 dkg csiperke gomba 39 5.9 0.2 3.3 1.9 0
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
4 levél zsálya 0 0 0 0 0 0
2 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
5 dkg parmezán sajt 375 22.6 29.7 1.6 0 0
10-15 levél bazsalikom 0 0 0 0 0 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
1 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
8 karalábét meghámozunk, majd a tetejükről egy szeletet levágunk és a belsejüket kikaparjuk. Sóval és teáskanálnyi cukorral ízesített vízben a karalábé minden darabját negyed órát főzzük, majd lecsepegtetve félretesszük. Közben, egy csomag szárított erdei gombát beáztatunk és hagyjuk felpuhulni. 3 evőkanál olajban 25 deka csiperkét és az apróra vágott, áztatott gombát megpirítjuk, fűszerezzük kevés zsályával, két gerezd fokhagymával, sóval, borssal, majd egy deci fehérborral felöntve puhára pároljuk. Végül zsírjára sütjük. A gombát kivesszük és a megmaradt olajon átpirítunk 15 deka rizst és felöntjük kétszeres mennyiségű lével, a levet a gomba áztatólevéből és karalábé főzőlevével kiegészítve nyerjük. Ha a rizs megpuhult, összeforgatjuk a gombával és 5 deka parmezánnal. A rizses masszát a karalábékba töltjük és a levágott szeletekkel befedjük. A főzőléből, annyit tepsibe öntünk, hogy a megtöltött karalábék alatt, ujjnyi lé legyen, majd 200 fokos sütőben 10 percig sütjük. Közben a karalábék kikapart belsejét egy evőkanál vajon átpároljuk és hozzáadunk 10-15 levél apróra vágott bazsalikomot , valamint egy csokor finomra metélt petrezselyemzöldet. Felöntjük 2 deci tejszínnel és összeforraljuk. Botmixerrel pürésítjük. A karalábékat tálra helyezzük és a mártással leöntjük.
Egy-egy petrezselyem és bazsalikom levéllel díszítve tálaljuk.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)