Gombás, töltött karalábé
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
8 db
karalábé |
38 |
2.1 |
0.2 |
6.9 |
1.4 |
0 |
1 csomag
erdei gomba |
41 |
5.7 |
0.4 |
3.8 |
6 |
0 |
25 dkg
csiperke gomba |
39 |
5.9 |
0.2 |
3.3 |
1.9 |
0 |
3 evőkanál
olaj |
899 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
0 |
4 levél
zsálya |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 gerezd
fokhagyma |
134 |
6.8 |
0.1 |
26.3 |
0.8 |
0 |
1 dl
száraz fehérbor |
70 |
0 |
0 |
16 |
0 |
0 |
5 dkg
parmezán sajt |
375 |
22.6 |
29.7 |
1.6 |
0 |
0 |
10-15 levél
bazsalikom |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 csokor
petrezselyemzöld |
61 |
4.4 |
0.4 |
9.8 |
4.3 |
0 |
1 evőkanál
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
2 dl
tejszín |
372 |
21.5 |
30.6 |
2 |
0 |
90 |
ízlés szerint
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 teáskanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
8 karalábét meghámozunk, majd a tetejükről egy szeletet levágunk és a belsejüket kikaparjuk. Sóval és teáskanálnyi cukorral ízesített vízben a karalábé minden darabját negyed órát főzzük, majd lecsepegtetve félretesszük. Közben, egy csomag szárított erdei gombát beáztatunk és hagyjuk felpuhulni. 3 evőkanál olajban 25 deka csiperkét és az apróra vágott, áztatott gombát megpirítjuk, fűszerezzük kevés zsályával, két gerezd fokhagymával, sóval, borssal, majd egy deci fehérborral felöntve puhára pároljuk. Végül zsírjára sütjük. A gombát kivesszük és a megmaradt olajon átpirítunk 15 deka rizst és felöntjük kétszeres mennyiségű lével, a levet a gomba áztatólevéből és karalábé főzőlevével kiegészítve nyerjük. Ha a rizs megpuhult, összeforgatjuk a gombával és 5 deka parmezánnal. A rizses masszát a karalábékba töltjük és a levágott szeletekkel befedjük. A főzőléből, annyit tepsibe öntünk, hogy a megtöltött karalábék alatt, ujjnyi lé legyen, majd 200 fokos sütőben 10 percig sütjük. Közben a karalábék kikapart belsejét egy evőkanál vajon átpároljuk és hozzáadunk 10-15 levél apróra vágott bazsalikomot , valamint egy csokor finomra metélt petrezselyemzöldet. Felöntjük 2 deci tejszínnel és összeforraljuk. Botmixerrel pürésítjük. A karalábékat tálra helyezzük és a mártással leöntjük.
Egy-egy petrezselyem és bazsalikom levéllel díszítve tálaljuk.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)