Gombás, töltött karalábé (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 15 perc A recept forrása: frsz receptverseny A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Zöldséges ételek Cimkék: Előételek, Főétel előtt, Főétel, Meleg nyári napokra, Töltött, Párolt, Sós, Meleg, Zöldség, Tejtermékek, Gombafélék, Gabonafélék, FRSZ receptverseny Hozzávalók 4 személyre:
8 karalábét meghámozunk, majd a tetejükről egy szeletet levágunk és a belsejüket kikaparjuk. Sóval és teáskanálnyi cukorral ízesített vízben a karalábé minden darabját negyed órát főzzük, majd lecsepegtetve félretesszük. Közben, egy csomag szárított erdei gombát beáztatunk és hagyjuk felpuhulni. 3 evőkanál olajban 25 deka csiperkét és az apróra vágott, áztatott gombát megpirítjuk, fűszerezzük kevés zsályával, két gerezd fokhagymával, sóval, borssal, majd egy deci fehérborral felöntve puhára pároljuk. Végül zsírjára sütjük. A gombát kivesszük és a megmaradt olajon átpirítunk 15 deka rizst és felöntjük kétszeres mennyiségű lével, a levet a gomba áztatólevéből és karalábé főzőlevével kiegészítve nyerjük. Ha a rizs megpuhult, összeforgatjuk a gombával és 5 deka parmezánnal. A rizses masszát a karalábékba töltjük és a levágott szeletekkel befedjük. A főzőléből, annyit tepsibe öntünk, hogy a megtöltött karalábék alatt, ujjnyi lé legyen, majd 200 fokos sütőben 10 percig sütjük. Közben a karalábék kikapart belsejét egy evőkanál vajon átpároljuk és hozzáadunk 10-15 levél apróra vágott bazsalikomot , valamint egy csokor finomra metélt petrezselyemzöldet. Felöntjük 2 deci tejszínnel és összeforraljuk. Botmixerrel pürésítjük. A karalábékat tálra helyezzük és a mártással leöntjük. Egy-egy petrezselyem és bazsalikom levéllel díszítve tálaljuk. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||