Füstölt liba
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 db
liba |
380 |
16 |
35 |
0.2 |
0 |
84 |
3 evőkanál
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
15 szem
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
3 db
babérlevél |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
6 szem
borókabogyó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
4 szem
szegfűbors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 teáskanál
citromhéj |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 dl
fehérborecet |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1 fej
vöröshagyma |
40 |
1.2 |
0.1 |
8.3 |
3.1 |
0 |
3 gerezd
fokhagyma |
134 |
6.8 |
0.1 |
26.3 |
0.8 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A libát gondosan megtisztítjuk, a nyakát és a szárnyvégeket levágjuk. A mellére fektetve, felvágjuk a hátát. Óvatosan kicsontozzuk, de lehetőleg a bőrt ne sértsük meg. A fűszereket porrá törjük, hozzájuk keverjük a zúzott fokhagymát és az ecetet. A masszát a liba húsos felére kenjük, majd rászórjuk a kockára vágott hagymát. Lazán feltekerjük a húslapot és műanyag vagy fakádba téve a tekercset, naponta átforgatva, két hétig hagyjuk pácolódni. Kivéve a pácból, lecsöpögtetjük, vízzel leöblítjük és hagyjuk megszikkadni. Szorosan feltekerjük, majd sonkaszerűen körbekötözzük. Zsírpapírba tekerve, ismét körbekötözzük. Hideg füstön tartjuk két-három napig. Hűvös, szellős helyen felakasztva tároljuk. Bármilyen füstölt húshoz hasonlóan használható.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)