Húsvéti újhagymás, tojásos sonkakocsonya
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
40 dkg
főtt füstölt sonka |
308 |
15.7 |
27 |
0.2 |
0 |
82 |
5 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
1 maréknyi
zöldborsó |
89 |
7 |
0.4 |
14 |
4.3 |
0 |
1 csokor
újhagyma |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1 csokor
metélőhagyma |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1 db
kaliforniai paprika |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
3 dl
húsalaplé |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1 db
citrom |
31 |
0.4 |
0.6 |
2.3 |
5.3 |
0 |
9 lap
zselatin |
0 |
85 |
0.1 |
0 |
0 |
0 |
1 dl
majonéz |
848 |
1.3 |
93.2 |
0 |
0 |
95 |
1/2 dl
tejföl (20%) |
216 |
3.3 |
20 |
3.9 |
0 |
110 |
1/2 dl
száraz fehérbor |
70 |
0 |
0 |
16 |
0 |
0 |
ízlés szerint
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 szál
torma |
78 |
2.7 |
0.4 |
15.9 |
0 |
0 |
igény szerint
retek |
15 |
1.2 |
0.1 |
2.2 |
1.5 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Egy tálba, a zöldjével együtt, felkarikázott újhagyma és a finomra vágott metélőhagyma kerül. Két deci húsalapléből citromlével, sóval, borssal és cukorral ízesítve keverjünk salátalevet és öntsük a hagymára. Hagyjuk állni, amíg a többi hozzávalót előkészítjük. A sonkát vágjuk kockára, keverjük bele, az előzőleg megpárolt, zöldborsót. A sonka főzőlevét kóstoljuk meg, hogy nem túl sós-e, ha igen, két decit, kevés húsalaplével hígítsunk fel. A zselatinlapokat áztassuk be. 3 lapot csavarjunk ki és a hagyma levében olvasszuk fel, hagyjuk langyosra hűlni és a hagymát beletéve öntsük egy folpackkal kibélelt őzgerincformába. Tegyük dermedni a hűtőbe. A majonézt és a tejfölt keverjük el, ízesítsük kevés cukorral, sóval, és borssal. 3 kicsavart zselatinlapot olvasszunk fel a borban és fokozatosan keverjük bele a majonézes mártást, majd forgassuk hozzá, az apróra vágott főtt tojásokat és a piros kaliforniai paprikát. Simítsuk a megdermedt hagymasalátára és tegyük vissza a hűtőbe. Végül szórjuk a formába a sonka-borsó keveréket. Két deci főzőlében olvasszunk fel 3 zselatinlapot és langyosan öntsük a formát színültig. Ha teljesen megszilárdult a kocsonya, borítsuk tálra, könnyebb, ha előzőleg egy pillanatra forró vízbe mártjuk a formát. Vágjuk szeletekre, de hagyjuk egyben. A tál szélét díszítsük formára vágott retekkel és reszelt torma kupacokkal.
Friss kenyeret vagy kalácsot kínáljunk hozzá.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)