Duplajuhtúros gombóc kaporral
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 kg
burgonya |
94 |
2.5 |
0.2 |
20 |
2.5 |
0 |
35 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
50 dkg
juhtúró |
283 |
18.2 |
21.1 |
3 |
0 |
12 |
1 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
15 dkg
bacon |
0 |
10 |
45 |
0 |
0 |
105 |
2 dl
tejföl (20%) |
216 |
3.3 |
20 |
3.9 |
0 |
110 |
1 csokor
kapor |
0 |
3.7 |
0.8 |
10.2 |
2.2 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A burgonyát hájában megfőzzük, majd megtisztítjuk és áttörjük. A negyedét félre tesszük, a többit a liszttel, a tojással és kevés sóval összegyúrjuk. Félujjnyi vastagra nyújtjuk, majd tenyérnyire vágjuk. A kis kockára vágott bacont zsírjára sütjük és a pörcöt félre tesszük. A pörc felét a félretett burgonyával, a túró felével és némi borssal összekeverjük, majd a tésztába töltjük. Gombócokká formálva, forrásban lévő, sós vízben kifőzzük. A tejfölt, a kisütött bacont és a zsírját, a finomra vágott kaporral, a morzsolt juhtúróval elkeverjük, a gombócokat beleforgatva, frissen, tálaljuk. Ünnepi köretként főtt, füstölt csülökkel kínáljuk.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)