Császárkuglóf
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 adag
rum |
365 |
52 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
1 csipet
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
fahéj |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
5 dkg
kandírozott narancshéj |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
10 dkg
mazsola |
287 |
2.4 |
0 |
65 |
5.4 |
0 |
15 dkg
mandula |
610 |
27.6 |
52.2 |
6.8 |
9.8 |
0 |
3 dl
tejszín |
372 |
21.5 |
30.6 |
2 |
0 |
90 |
12 dkg
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
2 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
8 db
tojássárgája |
54 |
2.4 |
4.9 |
0.1 |
0 |
272 |
15 dkg
vaj |
372 |
27.7 |
28.1 |
1.6 |
0 |
100 |
45 dkg
rétesliszt |
349 |
9.4 |
1 |
73.4 |
7.2 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet egy nagyobb edénybe szitáljuk. A felfutott élesztőt ráöntjük és összekeverjük, majd a cukrot a vajjal és a tojássárgával jól kikeverjük, végül a tejszínt is hozzáadjuk. Az egészet az élesztős lisztre öntjük és közepes keménységű tésztává dagasztjuk. Akkor jó, ha az edény faláról elválik. Letakarva, meleg helyen háromnegyed órát kelesztjük. Közben kevés cukorral összekeverjük a fahéjat, az forró rumban megáztatott mazsolát, a kandírozott narancshéjat és a mandulát. Ha megkelt a tészta, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk. A tészta felét kivajazott, kilisztezett kuglófformába tesszük, rászórjuk az ízesítőket és ráöntjük a maradék tésztát. Az egészet meleg helyen, letakarva kelesztjük még 20 percig. A megkelt tésztát tojásfehérjével megkenjük. Előmelegített sütőben, 165 fokon, 40-50 percig sütjük. Ha kész, még melegen kiborítjuk és bőven meghintjük porcukorral.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)