Burgonyás kenyér kemencében
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 kg
burgonya |
94 |
2.5 |
0.2 |
20 |
2.5 |
0 |
1 csipet
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
2.5 kg
kenyérliszt |
331 |
10.7 |
1.9 |
71.5 |
9.9 |
0 |
2.5 kg
finomliszt |
345 |
13.5 |
1 |
70.4 |
0.2 |
0 |
15 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
6 evőkanál
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A lisztet átszitálom, hogy levegősebb legyen, a főtt burgonyát összetöröm, az élesztőt a cukorral, a víz 1 harmadával (8 dl), jól összekeverem és a többi hozzávalóval együtt, a liszthez adom. Még kb. 16 dl víz kell.
A tésztát jól kidolgozom és kb. 40 percet hagyom kelni. A megkelt tésztát darabolom 5-6 felé és jól átgyúrom a cipókat, bevágom és kb. 20 percet hagyom még kelni. Ha megkelt bevizezem a tetejüket és lisztezett lapáttal beteszem a jól felfűtött kemencébe. A sütés kb. 1 óra.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)