Rozslisztes kenyér
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1.5 evőkanál
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 csipet
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
4 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
50 dkg
teljes kiőrlésű rozsliszt |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
1 kg
kenyérliszt |
331 |
10.7 |
1.9 |
71.5 |
9.9 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Az élesztőt 150ml langyos vízben egy csipet cukorral felfuttatjuk (kb. 15 perc). A liszteket és a sót elkeverjük, és mélyedést készítünk a közepébe. Ebbe öntjük az élesztős vizet, majd további langyos víz hozzáadásával (kb. 550ml ) géppel (kenyérsütő gép, dagasztó funkció 30 perc), vagy kézzel bedagasztjuk. A tészta akkor jó, ha sima, nem ragad, nem kemény. A tésztát kerekre gyúrjuk, majd lisztezett kendővel kibélelt szakajtókosárba tesszük. Letakarva, meleg helyen 1,5 - 2 órát kelesztjük. Amíg a kenyér kel, a kemencét felfűtjük.
Az étel elkészítése: Amikor jól megkelt (legalább a kétszeresére dagadt) kitakarjuk, majd egy hirtelen mozdulattal a jól belisztezett sütőlapátra fordítjuk. Két helyen éles késsel mélyen bevágjuk, vízzel megkenjük, majd a jól felfűtött, kitakarított kemencébe vetjük. Ezt a műveletet gyorsan kell végezni, hogy a tészta ne essen össze.
Ötven percig sütjük, kivéve vízzel bekenjük. Puha, tiszta konyharuhába tekerve 2-3 órát állni hagyjuk. Pár óra elteltével a kihűlt kenyeret szeleteljük.
Megjegyzés: a kenyérliszt (Bl 80) egészségesebb, mint a finomliszt (Bl 55) mert több értékes tápanyagot (búzahéj) tartalmaz. Fehérliszttel a kenyér általában jobban, hamarabb megkel, puhább lesz, van aki jobban szereti. A rozsliszt helyett használhatunk tönkölybúzalisztet, mely nagyon egészséges, vagy graham lisztet, esetleg ezek keverékét. A kenyeret lehet dúsítani magvakkal (napraforgómag, tökmag, lenmag stb.). Minden esetben más ízű kenyeret kapunk.
Jó kísérletezést!
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)