Hőkőn sült perec
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
2 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
3 evőkanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
3 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
1 kg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
1 dl
aludttej |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
4 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
1 evőkanál
zsír |
898 |
0.1 |
99.7 |
0 |
0 |
100 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Az élesztőt két dl langyos, cukros tejben megkelesztjük, és a megszitált liszt közepébe kis mélyedést készítünk. Az élesztős tejet beleöntjük. Kevés lisztet hozzákeverünk, és kovászt készítünk. Tegyük meleg helyre. A tojásokat felverjük. (egy keveset elvehetünk belőle a kenéshez) Hozzáadjuk a sót, a langyos aludttejet, és a megkelt kovászhoz öntjük. Tiszta kézzel összekeverjük, és adunk hozzá még langyos édes tejet. Közepes keménységűre dagasztjuk. Ha már simul a tészta, adjunk hozzá langyos zsírt, de csak az edény oldalára öntjük, és onnét verjük a tésztába. Mire a zsír elfogy, addig a tészta is teljesen kisimul. Az edénytől is és a kezünktől is elválik. A tésztát cipó alakúra formáljuk, liszttel meghintjük, tiszta konyharuhával letakarjuk, és egy órát kelni hagyjuk. A tészta ez idő alatt 2-3 szorosára is megkel. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és öklömnyi cipókat gyúrunk belőle. Pár percig hagyjuk pihenni, sodorjuk rudakká. Kettőt összefonunk, a pereceket összeillesztjük, és a lisztezett deszkán hagyjuk még legalább fél órát kelni. A tojáshoz kevés tejet keverünk, és a pereceket kenőtollal kenjük meg. Ha a perec megkelt, forró kemencébe a "hőkőre", a kemence fenekére rakjuk éppúgy, mint a kenyeret. 15-20 perc alatt megsül.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)