Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Kakaós csiga

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Uzsonna, Teaparti, Kártyaparti , Szabadban, Buli, Hétvégi ebéd, Göngyölt, Csőben sült, Kemence, Kenyérsütő, Édes, Tésztafélék
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1.5 kg finomliszt 345 13.5 1 70.4 0.2 0
10 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
5 dkg margarin (70% zsírtartalmú) 294 2.6 30 3 0 109
10 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
10 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 liter tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
4 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
20 dkg kakaópor 313 18.5 21.7 10.5 37.7 0
30 dkg porcukor 400 0 0 100 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az élesztőt 150ml langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk (kb. 15 perc). A margarint belemorzsoljuk a lisztbe, hozzátesszük a 10dkg cukrot, a felvert tojást, a felfuttatott élesztőt és egy csipet sót. Langyos tejjel közepesen kemény tésztát dagasztunk. Dagasztani kb. 30 percig kell, amíg a tészta szép sima, hólyagos nem lesz. Kendővel egy tálban letakarva 1-1,5 órát kelni hagyjuk. Ez alatt az idő alatt kb. duplájára dagad.
A kemencét felfűtjük, a parazsat kikaparjuk, majd ellenőrizzük a hőmérsékletét. Kb. 200 fokos kemence szükséges a sütéshez.
Amikor megkelt a tészta, lisztezett gyúródeszkán 1-1,5 cm vastagságúra nyújtjuk. Teavajat megolvasztjuk, majd megkenjük vele a tésztát. A kakaót összekeverjük a porcukorral, majd vastagon megszórjuk. A tésztát feltekerjük, majd 2 cm-es vastagságú szeletekre vágjuk. Tepsibe sütőpapírra (vagy vajjal kikent) helyezzük egymástól kb. 1 cm távolságra, majd olvasztott vajjal megkenjük a tetejét.
Az előkészített kemencében kisütjük (8-10 perc elegendő volt.)


Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)