| alapanyag | kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
| 50 dkg meggy | 56 | 0.8 | 0.5 | 11 | 1 | 0 |
| 1 kiskanál fahéj | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 50 dkg mák | 537 | 20.5 | 38.2 | 23.9 | 10 | 0 |
| 25 dkg cukor | 402 | 0 | 0 | 99.9 | 0 | 0 |
| 2.5 dl tej (2.8%) | 60 | 3.4 | 2.8 | 5.3 | 0 | 10 |
| 5 dkg margarin | ? | ? | ? | ? | ? | ? |
| 2 csomag réteslap | 348 | 11.6 | 1.2 | 72.1 | 0.7 | 0 |
| 1 csipet konyhasó | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak | ||||||
A tejet felforralom és kevergetve feloldom benne a cukrot és a sót, majd hozzáadom a mákot és a fahéjt. Hagyom kihűlni, ha a töltelék túl híg lenne, kevés zsemlemorzsát keverek hozzá. Az egyik réteslapot enyhén nedves konyharuhára terítem, rétegenként megcsöpögtetem az olvasztott vajjal, majd a máktöltelék felét az egyik hosszanti szélére simítom, majd ráteszem, a kimagozott meggy felét, kicsit bele is nyomkodom. A két rövidebb szélén egy-egy csíkot szabadon hagyok, ezt behajtom és a tésztát a konyharuha segítségével szorosan feltekerem és sütőpapírral bélelt sütőlapra teszem. A második csomaggal is így járok el. A tetejét lekenem vajjal és előmelegített sütőben, 190 fokon kb. húsz perc alatt aranybarnára sütöm.