Articsóka muszaka
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
igény szerint
zsemlemorzsa |
344 |
10.2 |
0.9 |
73.3 |
4.2 |
0 |
15 dkg
gouda sajt |
98 |
2.8 |
1.6 |
18 |
0 |
4 |
2 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
8 evőkanál
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
1 liter
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
1 evőkanál
olaj |
899 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
0 |
3 db
citrom |
31 |
0.4 |
0.6 |
2.3 |
5.3 |
0 |
1 db
paradicsom |
22 |
1 |
0.2 |
4 |
1.8 |
0 |
7 evőkanál
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
50 dkg
marhahús közepes zsírtartalmú |
205 |
19 |
14 |
0.6 |
0 |
75 |
1 csokor
kapor |
0 |
3.7 |
0.8 |
10.2 |
2.2 |
0 |
1 csokor
újhagyma |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
15 db
articsóka |
50 |
2.4 |
0.1 |
9.5 |
10.8 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Az articsóka szárát vágjuk le és szedjük le a kemény, külső leveleit, csepegtessünk rá citromot és sós vízben főzzük meg. lecsepegtetve tegyük félre.
A két evőkanál vajon és az olajon pároljuk meg a zöldjével együtt, felkarikázott újhagymát, majd hozzáadva a darált húst, kevergetve, süssük fehéredésig. Dobjuk bele a felkockázott paradicsomot, majd mindig csak kevés vizet hozzáadva pároljuk puhára. A végére főzzük el a levét és keverjük bele a finomra vágott kapor felét.
Közben készítsük el a mártást. A felforrósított vajon pezsgessük meg a lisztet és folytonos keverés mellett adjuk hozzá a meleg tejet. Ne forraljuk, csak addig hagyjuk a tűzön, amíg besűrűsödik. levéve a tűzről keverjük bele a tojásokat és a reszelt sajt felét és a maradék kaprot. Az articsókát daraboljuk fel és a darált hússal rétegezve tegyük tepsibe. Öntsük rá a mártást, szórjuk a tetejére a sajtot, törjünk rá vajdarabkákat és 200 fokra előmelegített sütőben kb 25
perc alatt süssük aranybarnára.
Vágott az articsóka darabokra, és osszuk el a sütés serpenyőben együtt a darált húst. Aztán, előkészíti a krémet, mint a következő utasításokat tartalmazza: Melegítsük fel a vajat egy serpenyőbe és adjuk hozzá a lisztet. Adjunk hozzá fokozatosan a langyos tejet, és keverjük addig, amíg a krém besűrűsödik. Ez az eljárás azért, hogy a besamel mártással, amelyet használnak, mint a feltöltéssel Muszaka és pasticio. Ne hagyja, hogy a krémet felforraljuk. Vegyük le a tűzről. Beat a tojásokat is, és add hozzá a felét a sajt és a többi kapor
Spread a krém tetejére az articsóka és a darált húst. Öntjük a maradék sajtot és a kemény csapáson, és adjunk hozzá még néhány darab friss vajat. Süssük a Muszaka 200 C-ig tart a barna szín.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)