Articsóka muszaka (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 35 perc
A recept forrása: Emese
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Marhából 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hétvégi ebéd, Rakott, Bálint nap, Csőben sült, Sós, Meleg, Tojás, Zöldség, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
igény szerint zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
15 dkg gouda sajt 98 2.8 1.6 18 0 4
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
8 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 liter tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
3 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
1 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
7 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
50 dkg marhahús közepes zsírtartalmú 205 19 14 0.6 0 75
1 csokor kapor 0 3.7 0.8 10.2 2.2 0
1 csokor újhagyma ? ? ? ? ? ?
15 db articsóka 50 2.4 0.1 9.5 10.8 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az articsóka szárát vágjuk le és szedjük le a kemény, külső leveleit, csepegtessünk rá citromot és sós vízben főzzük meg. lecsepegtetve tegyük félre.
A két evőkanál vajon és az olajon pároljuk meg a zöldjével együtt, felkarikázott újhagymát, majd hozzáadva a darált húst, kevergetve, süssük fehéredésig. Dobjuk bele a felkockázott paradicsomot, majd mindig csak kevés vizet hozzáadva pároljuk puhára. A végére főzzük el a levét és keverjük bele a finomra vágott kapor felét.
Közben készítsük el a mártást. A felforrósított vajon pezsgessük meg a lisztet és folytonos keverés mellett adjuk hozzá a meleg tejet. Ne forraljuk, csak addig hagyjuk a tűzön, amíg besűrűsödik. levéve a tűzről keverjük bele a tojásokat és a reszelt sajt felét és a maradék kaprot. Az articsókát daraboljuk fel és a darált hússal rétegezve tegyük tepsibe. Öntsük rá a mártást, szórjuk a tetejére a sajtot, törjünk rá vajdarabkákat és 200 fokra előmelegített sütőben kb 25
perc alatt süssük aranybarnára.


Vágott az articsóka darabokra, és osszuk el a sütés serpenyőben együtt a darált húst. Aztán, előkészíti a krémet, mint a következő utasításokat tartalmazza: Melegítsük fel a vajat egy serpenyőbe és adjuk hozzá a lisztet. Adjunk hozzá fokozatosan a langyos tejet, és keverjük addig, amíg a krém besűrűsödik. Ez az eljárás azért, hogy a besamel mártással, amelyet használnak, mint a feltöltéssel Muszaka és pasticio. Ne hagyja, hogy a krémet felforraljuk. Vegyük le a tűzről. Beat a tojásokat is, és add hozzá a felét a sajt és a többi kapor

Spread a krém tetejére az articsóka és a darált húst. Öntjük a maradék sajtot és a kemény csapáson, és adjunk hozzá még néhány darab friss vajat. Süssük a Muszaka 200 C-ig tart a barna szín.