Vajas kifli
Hozzávalók
Vajas kifli
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
6 dkg
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1 evőkanál
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 evőkanál
tejpor (zsíros) |
507 |
25.5 |
27 |
37 |
0 |
92 |
60 dkg
kenyérliszt |
331 |
10.7 |
1.9 |
71.5 |
9.9 |
0 |
1 kiskanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
1,5 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Gyorskovász
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
5 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
20 dkg
kenyérliszt |
331 |
10.7 |
1.9 |
71.5 |
9.9 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Vajas kifli
20 dkg gyorskovászt áttesszük egy tálba, és hagyjuk egy kicsit állni, hogy átvegye a szoba melegét. 2 deci langyos vizet ráöntünk, az élesztőt rámorzsoljuk, a cukrot rászórjuk, majd 20 deka lisztet is hozzáadunk. Egy fakanállal vagy akár kenyérsütőgéppel simára keverjük. Nagyjából galuskatészta sűrűségű tészta lesz belőle, amit letakarunk, és meleg helyen 1 órát kelesztjük. A maradék lisztet a tejporral és a sóval összeforgatjuk, a tésztára borítjuk. 1 deci langyos vizet és az olvasztott, de nem meleg vajat beleöntjük és jól kidagasztjuk. Akkor jó, ha közepesen kemény, kissé hólyagos tészta lesz belőle. Letakarva, meleg helyen háromnegyed órát kelesztjük, azután finoman átgyúrjuk, és újabb fél órát kelesztjük. A megkelt tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon 45x45 cm-es lappá nyújtjuk, majd 9 négyzetre vágunk, amelyeket átlósan elfelezünk. A leghosszabb oldala felől feltekerjük, majd kifli formájúra hajlítjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Tetejüket vizes ecsettel lekenjük, meleg helyen háromnegyed órát kelesztjük. Végül vizes ecsettel megint lekenjük - nagy szemű sót vagy köménymagot szórhatunk rá -, és előmelegített gőzös sütőben (a sütő aljába kis tálkába vizet teszünk), a középső rácsra téve, 210 °C, légkeveréses sütőben 190 °C, 25 percig sütjük. Készen is lekenjük vizes ecsettel.
Gyorskovász
A sütést megelőző este, az élesztőt 2 deci langyos vízbe morzsoljuk, 10 perc alatt kissé felfuttatjuk, majd 20 dkg liszttel galuskatészta sűrűségű tésztát keverünk belőle. Konyharuhával letakarjuk és langyos helyen pihentetjük egész éjszaka, de 1-2 óra elteltével a hűtőbe is betehetjük, ahol dobozban vagy zacskóban, kb. 2 hétig eláll, és bármikor elővehető, ha sütni támad kedvünk. Ez az úgynevezett gyorskovász, ami elengedhetetlen a jó kenyérhez.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)