Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Pacsni

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 70 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Reggeli, Teaparti, Kártyaparti , Uzsonna, Sörözés, borozás, Buli, Csőben sült, Kemence, Édes, Sós, Hideg, Tésztafélék
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2,5 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
2 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
45 dkg finomliszt 345 13.5 1 70.4 0.2 0
1 kiskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
10 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az élesztőt 1 deci langyos vízbe morzsoljuk, 1 kiskanál cukrot keverünk bele, és 15 percre meleg helyen félretesszük, hogy az élesztő felfusson. A lisztet egy nagy tálba szórjuk, a sóval és a maradék cukorral összeforgatjuk. A felfuttatott élesztőt, 7 dkg olvasztott, de nem meleg vajat és a maradék 2 dl langyos vizet hozzáadjuk, és dagasztani kezdjük. 8-10 perc dagasztás után lágy, hólyagos tészta lesz belőle. Letakarva, meleg helyen fél órát kelesztjük, ezalatt a duplájára nő. Ezután olajjal vékonyan megkent gyúrólapra borítjuk, hengert formálunk belőle, majd 20 részre vágjuk. Egyenként egy kicsit meggömbölygetjük, és a maradék vajjal megkent tepsibe rakjuk, de hagyjunk helyet bőven. Letakarva, meleg helyen 15 percig kelni hagyjuk, azután olvasztott vajjal vagy olajjal megkent kézzel a babapiskótához hasonló alakúra, 10-12 centi hosszúra széthúzzuk. Letakarva, meleg helyen még 20 percig kelni hagyjuk. Közben egy fém tálba vizet töltünk, a sütő aljába tesszük. A sütőt (210 °C, a légkeveréses sütőt 190°C) bemelegítjük.
A megkelt pacsnikat az előmelegített, gőzös sütőbe tesszük és 18-20 perc alatt megsütjük.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)