Töltött dagadó 1.
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 teáskanál
paradicsompüré |
110 |
5 |
1 |
20 |
0.9 |
0 |
1 dl
száraz fehérbor |
70 |
0 |
0 |
16 |
0 |
0 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
10 dkg
csirkemáj |
126 |
20 |
3.7 |
3 |
0 |
555 |
1 fej
vöröshagyma |
40 |
1.2 |
0.1 |
8.3 |
3.1 |
0 |
5 evőkanál
olaj |
899 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
0 |
1 kávéskanál
majoránna |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 csokor
petrezselyemzöld |
61 |
4.4 |
0.4 |
9.8 |
4.3 |
0 |
2 db
zsemle |
147 |
5.1 |
0.4 |
30.8 |
0.5 |
0 |
3 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
10 dkg
csiperke gomba |
39 |
5.9 |
0.2 |
3.3 |
1.9 |
0 |
1 kg
dagadó |
422 |
12 |
42 |
0.3 |
0 |
72 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A dagadót szúrjuk fel vagy vásárláskor kérjük meg erre a hentest. Töltés előtt szórjuk meg a belsejét sóvak, borssal és kicsit hagyjuk állni. A szikkadt zsemléket áztassuk langyos vízbe. A finomra vágott hagymát futtassuk meg 1 evőkanál olajban, majd dobjuk rá a kis kockára vágott gombát és süssük zsírjára, a szintén kockára vágott májat is süssük meg 1 evőkanál olajban és mindkettőt hagyjuk hűlni. Ha kihűltek dolgozzuk össze, a jól kicsavart zsemlével, a tojásokkal, a finomra vágott petrezselyemzölddel és fűszerezzük majorannával, sóval borssal. A masszát lazán töltsük a dagadóba, ha szorosan töltjük kirepedhet. A nyílást hústűvel zárjuk le vagy varjuk be. Sózzuk, borsozzuk a hús külsejét és a maradék felforrósított olajon forgassuk meg, ha kissé megpirult tepsibe helyezzük. A megmaradt tölteléket mellétesszük, ráöntjük a sütőzsiradékot, aláöntjük a fehérbort és alufóliával szorosan lefedjük. 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 10 perc után a hőfokot 175 fokra mérsékelve egy órát sütjük. ekkor a fóliát levéve, a szaftjával locsolgatva húsz perc-fél óra alatt pirosra sütjük. A húst és a tölteléket a tepsiből kivéve, a paradicsompürét a szaftban megpirítjuk és kevés vízzel felöntve mártássá forraljuk, külön csészében tálaljuk.
Szeletelés előtt negyed órát pihentessük.
Sült burgonyával, párolt rizzsel és vegyes savanyúsággal kínáljuk.
Hidegen tálalva franciasalátát adjunk mellé.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)