Tartár mártás
Hozzávalók
Majonéz
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 kiskanál
friss citromlé |
45 |
0.4 |
0.1 |
7.7 |
0 |
0 |
1 kávéskanál
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 késhegynyi
fehérbors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 teáskanál
mustár |
169 |
5.7 |
6.4 |
22 |
0 |
0 |
2 dl
napraforgó olaj |
902 |
0 |
99.8 |
0 |
0 |
0 |
2 db
tojássárgája |
54 |
2.4 |
4.9 |
0.1 |
0 |
272 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Tartár mártás
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
2 dl
majonéz |
848 |
1.3 |
93.2 |
0 |
0 |
95 |
1 dl
tejföl (20%) |
216 |
3.3 |
20 |
3.9 |
0 |
110 |
1 dl
tejszín |
372 |
21.5 |
30.6 |
2 |
0 |
90 |
1 evőkanál
száraz fehérbor |
70 |
0 |
0 |
16 |
0 |
0 |
ízlés szerint
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
ízlés szerint
citromlé |
18 |
0.2 |
0 |
3.1 |
0 |
0 |
ízlés szerint
fehérbors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Majonéz
A hozzávalókat tartsuk szobahőmérsékleten. Egy mélyebb edénybe tegyük bele a tojássárgáját, majd kézi habverővel vagy robotgéppel keverjük el az ízesítőkkel. A további eljárásra több lehetőségünk van, én megtanultam egy kézzel fogni a füles keverőtálat és a robotgépet, de ha nehezebb üvegtálat használunk és vizes konyharuhára tesszük, könnyedén keverhetünk egy kézzel, akár géppel, akár kézi habverővel. Most jön a lényeg az olajat csőrös edényből kezdetben cseppenként adagoljuk a tojáshoz, jól látható, ahogy a tojás kezdi felvenni az olajat, a háromnegyedétől gyorsabban is adagolhatunk. A végén vajszerű, sűrű elegyet kell kapnunk. Nem véletlenül nevezik olajvajnak is.
Ne használjunk markáns ízű olajat, legföljebb a végén adjunk hozzá egy evőkanál extraszűz olívaolajat. Figyeljünk arra, hogy a mustár is jó minőségű legyen és a citromlét frissen csavarjuk. Nem a bolti plasztikízű masszára vágyunk. Kicsit munkásnak tűnik, de valójában nem az, nagyobb bulik alkalmával 2 litert is szoktam csinálni és percek alatt megvan és az íze mindenért kárpótol.
Tartár mártás
A majonézt keverjük el a hozzávalókkal és rövid pihentetés után, ha szükséges, fűszerezzük ismét. Hidegen tálaljuk.
Rántott karfiol, hal, gomba mellé kitűnő.
A franciasaláta nélkülözhetetlen eleme.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)