Tartár mártás (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 15 perc A recept forrása: Gixer A recept nehézségi foka: 1 Helye a tartalomjegyzékben: Mártások Cimkék: Mártások, Főétel mellé, Hidegkonyhai készítmények, Saláták, Főzés nélkül, Sütés nélkül, Sós, Hideg, Tojás Hozzávalók 4 személyre: Majonéz
Tartár mártás
Majonéz A hozzávalókat tartsuk szobahőmérsékleten. Egy mélyebb edénybe tegyük bele a tojássárgáját, majd kézi habverővel vagy robotgéppel keverjük el az ízesítőkkel. A további eljárásra több lehetőségünk van, én megtanultam egy kézzel fogni a füles keverőtálat és a robotgépet, de ha nehezebb üvegtálat használunk és vizes konyharuhára tesszük, könnyedén keverhetünk egy kézzel, akár géppel, akár kézi habverővel. Most jön a lényeg az olajat csőrös edényből kezdetben cseppenként adagoljuk a tojáshoz, jól látható, ahogy a tojás kezdi felvenni az olajat, a háromnegyedétől gyorsabban is adagolhatunk. A végén vajszerű, sűrű elegyet kell kapnunk. Nem véletlenül nevezik olajvajnak is. Ne használjunk markáns ízű olajat, legföljebb a végén adjunk hozzá egy evőkanál extraszűz olívaolajat. Figyeljünk arra, hogy a mustár is jó minőségű legyen és a citromlét frissen csavarjuk. Nem a bolti plasztikízű masszára vágyunk. Kicsit munkásnak tűnik, de valójában nem az, nagyobb bulik alkalmával 2 litert is szoktam csinálni és percek alatt megvan és az íze mindenért kárpótol. Tartár mártás A majonézt keverjük el a hozzávalókkal és rövid pihentetés után, ha szükséges, fűszerezzük ismét. Hidegen tálaljuk. Rántott karfiol, hal, gomba mellé kitűnő. A franciasaláta nélkülözhetetlen eleme. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||