Szőlős túrótorta borzselével
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
6 dl
muskotályos bor |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
2 teáskanál
zselatinpor |
0 |
85 |
0.1 |
0 |
0 |
0 |
2 dl
tejszín |
372 |
21.5 |
30.6 |
2 |
0 |
90 |
25 dkg
tehéntúró (félzsíros) |
62 |
3.2 |
3.3 |
4.8 |
0 |
0 |
3 evőkanál
méz |
327 |
0.4 |
0 |
81 |
0 |
0 |
30 dkg
otelló szőlő |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
10 dkg
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
5 dkg
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
1 csipet
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
25 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A lisztet a sóval és a cukorral összeszitáljuk, majd a vajjal elmorzsoljuk a tojást és néhány kanál hideg vizet hozzáadva tésztává gyúrjuk. Hűtőben pihentetjük, majd kinyújtjuk és kibélelünk vele egy tortaformát. Az alját megszurkálva, 175 fokra előmelegített sütőben, negyed órát sütjük. Hagyjuk kihűlni. A túróba keverjük a mézet, a szőlőszemeket, a kemény habbá vert tejszínt és a fél deci borban feloldott, egy teáskanál, zselatint. A sütemény üregébe kanalazzuk és elsimítva, hűtőben dermedni hagyjuk. A megmaradt bort felére beforraljuk, felolvasztjuk benne a többi zselatint és ha langyosra hűlt a torta tetejére öntjük. További egy órát hagyjuk dermedni.
Meleg vízbe mártott késsel szeleteljük.
Tálaláskor tejszínhabrózsákkal és szőlőszemekkel díszítve adjuk asztalra.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)