Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Szilveszteri lencseleves

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Kezdő
Helye a tartalomjegyzékben:  Levesek 
Cimkék: Levesek, Hideg téli napokra, Macskajajra, Szilveszter, Buli, Főtt, Hirtelen sült, Bogrács, Meleg, Sós, Zöldség, Húsfélék
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
10 adag füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
10 adag bacon 0 10 45 0 0 105
4 db bőrös virsli 265 6.8 23.4 4.7 0 0
25 dkg lencse 335 26 1.9 53 10.6 0
1 szál sárgarépa  40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
1 db zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
3 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 db citrom  31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
1 db cseresznyepaprika 0 ? ? ? ? ?
2 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
3 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az átválogatott, megmosott lencsét, a felkarikázott zöldségeket, a hagymával, a fokhagymával és a fűszerekkel, darabka citromhéjjal, két liter vízben feltesszük főni. Közben a szalonnát apró, a bacont nagyobb kockára, a virslit karikára vágjuk. A szalonnát zsírjára sütjük, a pörcöt félretesszük, a zsírban átpirítjuk a bacondarabokat, kivéve a pörchöz tesszük és virslit is átpirítjuk. Ezt is a szalonnákhoz tesszük. A zsiradékban megbarnítjuk a cukrot, rászórjuk a lisztet és a ha felpezsgett, egy merőkanálnyi levessel felöntjük. Jól átkeverjük. Ha a lencse, majdnem puha, tegyük a rántásba a kivett, főtt hagymát és a fokhagymát, öntsünk rá annyi levest, hogy botmixerrel össze tudjuk zúzni, így biztosan nem lesz csomós a rántás és öntsük a forró levesbe. Tegyük bele a szalonnaféléket és a virslit, forraljuk ki, majd keverjük bele a tejfölt.
Citromlével pikánsra ízesítjük és tálaljuk.
Friss puha kenyeret és erős paprikát adhatunk mellé.
Igazi balzsam a fáradt gyomornak.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)