Szilveszteri lencseleves (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 20 perc A recept forrása: Gixer A recept nehézségi foka: 2 Helye a tartalomjegyzékben: Levesek Cimkék: Levesek, Hideg téli napokra, Macskajajra, Szilveszter, Buli, Főtt, Hirtelen sült, Bogrács, Meleg, Sós, Zöldség, Húsfélék Hozzávalók 4 személyre:
Az átválogatott, megmosott lencsét, a felkarikázott zöldségeket, a hagymával, a fokhagymával és a fűszerekkel, darabka citromhéjjal, két liter vízben feltesszük főni. Közben a szalonnát apró, a bacont nagyobb kockára, a virslit karikára vágjuk. A szalonnát zsírjára sütjük, a pörcöt félretesszük, a zsírban átpirítjuk a bacondarabokat, kivéve a pörchöz tesszük és virslit is átpirítjuk. Ezt is a szalonnákhoz tesszük. A zsiradékban megbarnítjuk a cukrot, rászórjuk a lisztet és a ha felpezsgett, egy merőkanálnyi levessel felöntjük. Jól átkeverjük. Ha a lencse, majdnem puha, tegyük a rántásba a kivett, főtt hagymát és a fokhagymát, öntsünk rá annyi levest, hogy botmixerrel össze tudjuk zúzni, így biztosan nem lesz csomós a rántás és öntsük a forró levesbe. Tegyük bele a szalonnaféléket és a virslit, forraljuk ki, majd keverjük bele a tejfölt. Citromlével pikánsra ízesítjük és tálaljuk. Friss puha kenyeret és erős paprikát adhatunk mellé. Igazi balzsam a fáradt gyomornak. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||