Stiriai metélt
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 evőkanál
zsemlemorzsa |
344 |
10.2 |
0.9 |
73.3 |
4.2 |
0 |
5 dkg
mazsola |
287 |
2.4 |
0 |
65 |
5.4 |
0 |
1 dkg
búzadara |
0 |
9.4 |
1 |
73.4 |
7.2 |
0 |
1 kávéskanál
citromhéj |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
12 dkg
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
10 dkg
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1 csomag
vaníliás cukor |
400 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
2 dl
tejföl (20%) |
216 |
3.3 |
20 |
3.9 |
0 |
110 |
4 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
22 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
50 dkg
tehéntúró (félzsíros) |
62 |
3.2 |
3.3 |
4.8 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A túrót áttörjük, tálba téve a lisztet, 1 tojást és csipetnyi sót hozzáadva összegyúrjuk. Nagy fazékban sós vizet forralunk. Az összegyúrt tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk és ujjnyi vastag, 4-5 cm hosszúságú metéltre vágjuk, majd a vízben megfőzzük. A vajból tegyünk félre egy kanálnyit. Keverőtálban a maradék vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot és citromhéjat habosra keverjük. A kikevert krémhez adjuk a tojássárgákat, majd a tejfölt, a mazsolát és a búzadarát, a kifőtt, lehűlt metéltet óvatosan hozzákeverjük. A tojások fehérjét habbá verjük és kíméletesen, a mártásos tésztába forgatjuk. Egy tepsit a kanál vajjal kikenünk, zsemlemorzsával megszórunk. Beleöntjük az elkészített masszát és előmelegített sütőben 175 fokon kb fél óra alatt megsütjük.
Nagy kockára vágva tálaljuk, lehetőleg langyosan, ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)