Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Sonkás burgonyarakottas

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 75 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Kezdő
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Hentesárukból 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hétköznapi vacsora, Rakott, Csőben sült, Kemence, Alufólia, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
80 dkg burgonya  94 2.5 0.2 20 2.5 0
25 dkg gépsonka 157 22.6 7.1 0.4 0 70
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 dl húsalaplé ? ? ? ? ? ?
1 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
20 dkg trappista sajt 365 36 2 50.3 0 3
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Uborkagyaluval szeleteljük fel a megtisztított burgonyát. A vöröshagymát vágjuk kockára és pirítsuk meg a felhevített olajon, dobjuk hozzá a felcsíkozott gépsonkát, forgassuk át, majd borsozzuk meg és keverjük bele a zúzott fokhagymát. Egy tepsit kenjünk ki a vajjal és alaposan hintsük ki zsemlemorzsával. Rétegezzük bele a burgonyakarikákat és a sonkás keveréket, ízlésünk szerint sózva, borsozva. Végül locsoljuk meg a húsalaplével elkevert tejszínnel. Fóliával lefedve, tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe. Süssük fél órát, majd vegyük le a fóliát és hintsük meg a reszelt sajttal. Toljuk vissza, még negyed órára vagy amíg a sajt aranybarnára nem pirul.
10 perc pihentetés után, kockára vágva, idénysavanyúsággal tálaljuk.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)