Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Börzsönyi sertésborda

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Mesterszakács
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Buli, Hétvégi ebéd, Töltött, Hirtelen sült, Párolt, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Gombafélék
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
60 dkg sertéskaraj  159 21 8.1 0.4 0 68
1 teáskanál fűszerpaprika 342 13 4 63 0 0
4 db paradicsom  22 1 0.2 4 1.8 0
6 db zöldpaprika  20 1.2 0.3 3 2 0
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
10 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
25 dkg csiperke gomba 39 5.9 0.2 3.3 1.9 0
10 dkg vargányagomba 40 5.7 0.2 3.8 6.9 0
igény szerint olaj 899 0 99.9 0 0 0
2 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1/2 dl marsala ? ? ? ? ? ?
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
igény szerint liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A kicsontozott karajt vágjuk, olyan vastag szeletekre, hogy fel tudjuk szúrni. Azaz a lapjában vágjunk a közepébe egy üreget. 2 evőkanál olajon pirítsuk meg az apróra vagdalt gombát, majd ha zsírjára sült, keverjük bele a zúzott fokhagymát és öntsük fel a borral. Pároljuk puhára, ha szükséges kevés vizet öntsünk alá, de a végére ne maradjon leve. Hagyjuk kihűlni. Amíg hűl, a szalonnát vágjuk apró kockára és süssük zsírjára. Pirítsuk meg rajta a hagymát. Dobjuk rá a darabokra vágott paprikát és paradicsomot, fűszerezzük meg és főzzük össze. Lényegében lecsót készítünk. A gombavagdalékba keverjük bele a finomra metélt petrezselymet és töltsük a kívül-belül sózott és borsozott hússzeletekbe, a nyílást fogpiszkálóval zárjuk le. Hintsük meg a húsokat fátyolnyi liszttel, majd forró olajban süssük pirosra, tegyük a lecsóba és forraljuk össze.
Párolt rizzsel tálaljuk.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)