Börzsönyi sertésborda (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Rozi
A recept nehézségi foka: 4
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Buli, Hétvégi ebéd, Töltött, Hirtelen sült, Párolt, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Gombafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
60 dkg sertéskaraj 159 21 8.1 0.4 0 68
1 teáskanál fűszerpaprika 342 13 4 63 0 0
4 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
6 db zöldpaprika 20 1.2 0.3 3 2 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
10 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
25 dkg csiperke gomba 39 5.9 0.2 3.3 1.9 0
10 dkg vargányagomba 40 5.7 0.2 3.8 6.9 0
igény szerint olaj 899 0 99.9 0 0 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1/2 dl marsala ? ? ? ? ? ?
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
igény szerint liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A kicsontozott karajt vágjuk, olyan vastag szeletekre, hogy fel tudjuk szúrni. Azaz a lapjában vágjunk a közepébe egy üreget. 2 evőkanál olajon pirítsuk meg az apróra vagdalt gombát, majd ha zsírjára sült, keverjük bele a zúzott fokhagymát és öntsük fel a borral. Pároljuk puhára, ha szükséges kevés vizet öntsünk alá, de a végére ne maradjon leve. Hagyjuk kihűlni. Amíg hűl, a szalonnát vágjuk apró kockára és süssük zsírjára. Pirítsuk meg rajta a hagymát. Dobjuk rá a darabokra vágott paprikát és paradicsomot, fűszerezzük meg és főzzük össze. Lényegében lecsót készítünk. A gombavagdalékba keverjük bele a finomra metélt petrezselymet és töltsük a kívül-belül sózott és borsozott hússzeletekbe, a nyílást fogpiszkálóval zárjuk le. Hintsük meg a húsokat fátyolnyi liszttel, majd forró olajban süssük pirosra, tegyük a lecsóba és forraljuk össze.
Párolt rizzsel tálaljuk.