Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Sajtos lepény vajas karottával és karalábéval

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 45 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Zöldséges ételek 
Cimkék: Hústalan feltétek, Főétel, Húsvét, Párolt, Hirtelen sült, Sós, Meleg, Zöldség, Tésztafélék, Tejtermékek
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
35 dkg keksz (sós) 436 8 18.8 58.3 3.4 0
1 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint szerecsendió 0 0 0 0 0 0
3 fej salotta hagyma ? ? ? ? ? ?
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
1/2 csokor majoránna 0 0 0 0 0 0
15 dkg ementáli sajt 267 27.8 16.3 1.9 0 38
11 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
4 dkg tökmag 616 33.9 51.5 3.6 0 0
40 dkg karotta 40 1.2 0.3 8.1 3 0
3 fej karalábé 38 2.1 0.2 6.9 1.4 0
10 dkg zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
5 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 teáskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
4 teáskanál tökmagolaj 884 0 99.8 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A kekszet kis darabokra tördeljük, közben a tejet megmelegítjük, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, leöntjük vele a kekszdarabokat és jól összekeverjük. A hagymát megtisztítjuk és finomra vágjuk, a petrezselymet és a majoránnát megmossuk, szárazra itatjuk és finomra vágjuk, a sajtot kis kockákra aprítjuk. A hagymát 3 dkg vajon üvegesre pároljuk, hozzákeverjük a zöld fűszereket, a sajtot, a tojásokat meg a kekszes masszát, pár percig egész kis lángon a tűzhelyen hagyjuk, majd 8 egyforma gombócot formázunk belőle és lelapítjuk őket. A tökmagot egy serpenyőben szárazon, zsiradék nélkül megpirítjuk, a karottát és a karalábét megtisztítjuk, a karalábét vastagabb gerezdekre vágjuk, a zsenge karottát egyben hagyjuk, a zöldségféléket sós vízben roppanósra főzzük, majd bő 1 dl vizet felfogva leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és lecsöpögtetjük. A lepényeket zsemlemorzsába forgatjuk, majd serpenyőben, bő olajban, közepes lángon, mindkét felét aranybarnára sütjük. A zöldséget a félretett főzővízben megmelegítjük, a vizet leöntjük, majd a maradék vajat kis darabokban hozzákeverjük, sóval, borssal, cukorral és szerecsendióval fűszerezzük. A lepényekkel együtt tányérokon szépen elrendezzük, rászórjuk a tökmagot, meglocsoljuk egy kevés tökmagolajjal, majd tálaljuk.
Igazi tavaszi ebéd.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)