Sajtos lepény vajas karottával és karalábéval
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
35 dkg
keksz (sós) |
436 |
8 |
18.8 |
58.3 |
3.4 |
0 |
1 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
szerecsendió |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
3 fej
salotta hagyma |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1 csokor
petrezselyemzöld |
61 |
4.4 |
0.4 |
9.8 |
4.3 |
0 |
1/2 csokor
majoránna |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
15 dkg
ementáli sajt |
267 |
27.8 |
16.3 |
1.9 |
0 |
38 |
11 dkg
vaj |
372 |
27.7 |
28.1 |
1.6 |
0 |
100 |
2 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
4 dkg
tökmag |
616 |
33.9 |
51.5 |
3.6 |
0 |
0 |
40 dkg
karotta |
40 |
1.2 |
0.3 |
8.1 |
3 |
0 |
3 fej
karalábé |
38 |
2.1 |
0.2 |
6.9 |
1.4 |
0 |
10 dkg
zsemlemorzsa |
344 |
10.2 |
0.9 |
73.3 |
4.2 |
0 |
5 evőkanál
olaj |
899 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
0 |
1 teáskanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
4 teáskanál
tökmagolaj |
884 |
0 |
99.8 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A kekszet kis darabokra tördeljük, közben a tejet megmelegítjük, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, leöntjük vele a kekszdarabokat és jól összekeverjük. A hagymát megtisztítjuk és finomra vágjuk, a petrezselymet és a majoránnát megmossuk, szárazra itatjuk és finomra vágjuk, a sajtot kis kockákra aprítjuk. A hagymát 3 dkg vajon üvegesre pároljuk, hozzákeverjük a zöld fűszereket, a sajtot, a tojásokat meg a kekszes masszát, pár percig egész kis lángon a tűzhelyen hagyjuk, majd 8 egyforma gombócot formázunk belőle és lelapítjuk őket. A tökmagot egy serpenyőben szárazon, zsiradék nélkül megpirítjuk, a karottát és a karalábét megtisztítjuk, a karalábét vastagabb gerezdekre vágjuk, a zsenge karottát egyben hagyjuk, a zöldségféléket sós vízben roppanósra főzzük, majd bő 1 dl vizet felfogva leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és lecsöpögtetjük. A lepényeket zsemlemorzsába forgatjuk, majd serpenyőben, bő olajban, közepes lángon, mindkét felét aranybarnára sütjük. A zöldséget a félretett főzővízben megmelegítjük, a vizet leöntjük, majd a maradék vajat kis darabokban hozzákeverjük, sóval, borssal, cukorral és szerecsendióval fűszerezzük. A lepényekkel együtt tányérokon szépen elrendezzük, rászórjuk a tökmagot, meglocsoljuk egy kevés tökmagolajjal, majd tálaljuk.
Igazi tavaszi ebéd.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)