Sajtos lepény vajas karottával és karalábéval (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 20 perc A recept forrása: Niki A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Zöldséges ételek Cimkék: Hústalan feltétek, Főétel, Húsvét, Párolt, Hirtelen sült, Sós, Meleg, Zöldség, Tésztafélék, Tejtermékek Hozzávalók 4 személyre:
A kekszet kis darabokra tördeljük, közben a tejet megmelegítjük, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, leöntjük vele a kekszdarabokat és jól összekeverjük. A hagymát megtisztítjuk és finomra vágjuk, a petrezselymet és a majoránnát megmossuk, szárazra itatjuk és finomra vágjuk, a sajtot kis kockákra aprítjuk. A hagymát 3 dkg vajon üvegesre pároljuk, hozzákeverjük a zöld fűszereket, a sajtot, a tojásokat meg a kekszes masszát, pár percig egész kis lángon a tűzhelyen hagyjuk, majd 8 egyforma gombócot formázunk belőle és lelapítjuk őket. A tökmagot egy serpenyőben szárazon, zsiradék nélkül megpirítjuk, a karottát és a karalábét megtisztítjuk, a karalábét vastagabb gerezdekre vágjuk, a zsenge karottát egyben hagyjuk, a zöldségféléket sós vízben roppanósra főzzük, majd bő 1 dl vizet felfogva leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és lecsöpögtetjük. A lepényeket zsemlemorzsába forgatjuk, majd serpenyőben, bő olajban, közepes lángon, mindkét felét aranybarnára sütjük. A zöldséget a félretett főzővízben megmelegítjük, a vizet leöntjük, majd a maradék vajat kis darabokban hozzákeverjük, sóval, borssal, cukorral és szerecsendióval fűszerezzük. A lepényekkel együtt tányérokon szépen elrendezzük, rászórjuk a tökmagot, meglocsoljuk egy kevés tökmagolajjal, majd tálaljuk. Igazi tavaszi ebéd. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||