Sajtos lepény vajas karottával és karalábéval (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 45 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Niki
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Zöldséges ételek 
Cimkék: Hústalan feltétek, Főétel, Húsvét, Párolt, Hirtelen sült, Sós, Meleg, Zöldség, Tésztafélék, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
35 dkg keksz (sós) 436 8 18.8 58.3 3.4 0
1 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint szerecsendió 0 0 0 0 0 0
3 fej salotta hagyma ? ? ? ? ? ?
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
1/2 csokor majoránna 0 0 0 0 0 0
15 dkg ementáli sajt 267 27.8 16.3 1.9 0 38
11 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
4 dkg tökmag 616 33.9 51.5 3.6 0 0
40 dkg karotta 40 1.2 0.3 8.1 3 0
3 fej karalábé 38 2.1 0.2 6.9 1.4 0
10 dkg zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
5 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 teáskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
4 teáskanál tökmagolaj 884 0 99.8 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A kekszet kis darabokra tördeljük, közben a tejet megmelegítjük, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, leöntjük vele a kekszdarabokat és jól összekeverjük. A hagymát megtisztítjuk és finomra vágjuk, a petrezselymet és a majoránnát megmossuk, szárazra itatjuk és finomra vágjuk, a sajtot kis kockákra aprítjuk. A hagymát 3 dkg vajon üvegesre pároljuk, hozzákeverjük a zöld fűszereket, a sajtot, a tojásokat meg a kekszes masszát, pár percig egész kis lángon a tűzhelyen hagyjuk, majd 8 egyforma gombócot formázunk belőle és lelapítjuk őket. A tökmagot egy serpenyőben szárazon, zsiradék nélkül megpirítjuk, a karottát és a karalábét megtisztítjuk, a karalábét vastagabb gerezdekre vágjuk, a zsenge karottát egyben hagyjuk, a zöldségféléket sós vízben roppanósra főzzük, majd bő 1 dl vizet felfogva leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és lecsöpögtetjük. A lepényeket zsemlemorzsába forgatjuk, majd serpenyőben, bő olajban, közepes lángon, mindkét felét aranybarnára sütjük. A zöldséget a félretett főzővízben megmelegítjük, a vizet leöntjük, majd a maradék vajat kis darabokban hozzákeverjük, sóval, borssal, cukorral és szerecsendióval fűszerezzük. A lepényekkel együtt tányérokon szépen elrendezzük, rászórjuk a tökmagot, meglocsoljuk egy kevés tökmagolajjal, majd tálaljuk.
Igazi tavaszi ebéd.