Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!
Esemény:

Hajón is elkészíthető
(536 db)

Hajón főzni, nem létkérdés, hiszen „páncéloson” (a konzerv archaikus elnevezése), hideg koszton és parti kocsmák, éttermek kínálatán, át lehet vészelni egy-két hetet. A kérdés, érdemes-e vagy bírja-e a pénztárcánk? Ha bírja, nincs kérdés, de ha kicsit is tudunk főzni, hajlandóak vagyunk felhasználni a helyi piacon található hozzávalókat, érdemes belevágni és némi gasztronómiai kalandozásba fogni. Tekintsük át a lehetőségeinket, a Balatonon általában nincs a hajón konyha, de egy kemping gázfőző, egy palacsintasütő és egy fazék segítségével rengeteg lehetőséget kapunk, persze nem vitorlázás közben, de a kikötőben feltett lecsó, hagymás, szalonnás rántotta, sok külhoni bor, pálinka kóstolására adott lehetőséget, nem beszélve, a német hajósok által elővarázsolt, fejhús és hurka konzervekről. Ezek tudnak valamit, nemcsak a Merci és BMW tárgykörben. Az Adrián és egyéb tengeri hajótúrán, kész konyha áll rendelkezésünkre. Két lapos gáztűzhely, sütővel, serpenyő, fazék és lábas jelenlétével, megemlítve, a kulturált porcelán tányérokat, üveg poharakat. Kezdetben, mi is szkáj tányérból ettünk, majd kidobtuk, de a környezetvédelmi elveket sem feledve, nem volt az igazi. Nyeklett-nyaklott, átégett és egyébként is, nem huszadrangú menzán vagyunk, kinek kell az ilyen? Végül rátértünk, a hajón található edénykészletre, viszünk, környezetbarát mosogatószert, furcsa, de nem kötelező, de akkor is, rendes tányérból, pohárból veszünk magunkhoz élelmiszert. Megtervezzük az utat, akár itthon, akár külhonban bevásárolunk, megvesszük, az általában kellő dolgokat, sört, bort, rövidet, de azért, hozzátesszük a feltétlenül szükséges egyebeket, némi liszt, cukor, fűszerek, zöldség, rizs, burgonya, tojás. Mint a nagyok, régen. Persze hagyatkozunk a helyi adottságokra, halpiac, kisközért. Friss kenyér, hal, hús általában kapható, de azért készüljünk, az ismeretlen nyitvatartásra, ünnepekre. Horgonyzáskor gondoljunk a rengeteg száraz uszadékfára, a hajó sütőjéből elővett rácson, néhány követ felhasználva, rengeteg finomság készíthető, hal, előzőleg vásárolt hús, zöldség, gondoljunk kempingező ifjúkorunkra. Még, egy lunch húsnak, is más ízt ad a füst. Ne hagyjuk, hogy ítélt lehetőségeink, határt szabjanak a fantáziánknak. Együnk jót és bőségeset. Ha jó szélben vitorlázunk szükség is lesz rá! Az általunk ajánlott receptek, csak nyomkövetők, próbáljátok saját ízlésre formálni. Egyetek és vitorlázzatok, olyan jót, ahogy, mi szoktunk!

Párolt rizs

Vastag falú edényben olajat melegítünk, a rizst beleöntjük és folyamatosan kevergetve, addig pirítjuk, amíg a rizsszemek kifehérednek. Ekkor felöntjük annyi vízzel, mint a rizs térfogatának a kétszerese. Sózzuk, borsozzuk, majd nagy ... tovább

Párolt rizs paprikával

A rizst egy evőkanál olajon megfuttatjuk, majd felöntjük a paradicsomlével és másfél pohár vízzel. Sóval, borssal ízesítjük és 10 percig kis lángon forraljuk. A lángot eloltjuk és konyharuhába tekert fedő alatt negyed órát ... tovább

Pásztortarhonya csirkemellel

Két evőkanál olajon, pirítsuk meg, az apróra vágott hagymát. Süssük át rajta, a kis kockára vágott csirkemellet, majd ha mindenhol kifehéredett, adjuk hozzá a felszeletelt kolbászt. Amikor a kolbász zsírja elkezd kisülni, keverjük ... tovább

Patisszon pörkölt

A felforrósított olajon megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát, majd rádobjuk a kockára vágott paprikát és a paradicsomot, ha zsírjára sült, ráhintjük a pirospaprikát és 2 deci vizet öntünk alá, ízesítjük a zúzott ... tovább

Pékleves

A kenyérből négy, vékony szeletet vágunk és félre tesszük. A többit kockára vágva, langyos sütőben kiszárítjuk. Leöntjük a húsalaplével, ha van válasszunk sonkalét és tegyük tíz percre pihenni. Közben a vajon pároljuk meg a ... tovább

Penne arrabiata csirkemellel

A felhevített olajon átsütjük a felkockázott bacont, rádobjuk a finomra vágott hagymát és a zöld, csípős paprikát. Összesütjük, majd a centisre metélt csirkemellet enyhe pirulásig kevergetjük rajta. Felöntjük a paradicsomlével, ... tovább

Penne arrabiata sonkával és baconnal bolondítva

A bacont és a sonkát vágjuk apró kockára, majd az olajban süssük zsírjára. A pörcöt tegyük félre. A zsiradékba öntsük bele az ujjainkkal szétpréselt paradicsom konzervet, a paradicsompürét, a zúzott fokhagymát és a finomra ... tovább

Perzsa hagymaleves naranccsal és tojással

Melegítsük fel a vajat és az olajat. Kis lángon pároljuk át rajta a finomra vágott hagymát és a fokhagymát, adjuk hozzá a fűszereket és a narancs lereszelt héját. Összepárolva dobjuk rá a kis kockára vágott burgonyát. Ha a ... tovább

Petrezselymes burgonya

A burgonyát megtisztítjuk és egyforma kockára vágjuk, majd annyi sós vízben amennyi ellepi, kb. negyed óra alatt puhára főzzük. Leszűrjük és a főzőedényben hagyjuk szikkadni. Egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat és a finomra ... tovább

Piedone hagymás babja

A finomra vágott szalonnát a felhevített olajon megpirítjuk, belekeverjük a félfőre vágott hagymát, a fűszereket és összesütjük. Elkeverjük benne a leöblített babot és, mindig csak kevés vizet adva hozzá, egy óra alatt, ... tovább