Puncstorta
Hozzávalók
Puncstorta
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 teáskanál
sütőpor |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 csipet
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
20 dkg
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
20 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
10 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
10 dkg
baracklekvár |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
5 dkg
étcsokoládé |
0 |
5.8 |
29.2 |
62 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Puncsszirup
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 dl
rum |
365 |
52 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 db
vaníliarúd |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
2 evőkanál
málnaszörp |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
2 evőkanál
meggy szörp |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
1 db
narancs |
41 |
0.6 |
0.2 |
8.5 |
2.2 |
0 |
20 dkg
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Cukormáz
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
kevés
rum aroma |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
20 dkg
kockacukor |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
igény szerint
ételszinezék |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Puncstorta
A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgájákat elkeverjük a cukor felével, majd felváltva hozzáadjuk a sütőporral összeszitált lisztet és a maradék cukorral és a sóval kemény habbá vert tojásfehérjét. A masszát vajjal kikent, liszttel beszórt vagy sütőpapírral bélelt tortaformában megsütjük. Ha kihűlt három lapra vágjuk. A középső lapot nagyobb darabokra morzsoljuk és a sziruppal leöntve néhányszor forgassuk át. Reszeljük bele a csokoládét. Ne öntsük rá egyszerre az egészet, nem jó, ha túl nedves, de mindenhol itassa át a szirup. A piskóta felső lapjának alsó részét és alsó lapjának tetejét kenjük meg lekvárral és tegyük a felső lapot lekvárral felfelé folpackkal bélelt formába. Halmozzuk rá a szirupos darabokat és egyengessük el. Borítsuk rá az utolsó szeletet lekvárral lefelé. A tetejére téve a tortaforma alját és nehezékként 2-3 üveg befőttet, két órát hagyjuk a hűtőben. Kivéve a hűtőből lekenjük a tetejét és az oldalát a maradék lekvárral, majd a meglangyosított cukormázzal bevonjuk. És hidegen tartjuk tálalásig
Puncsszirup
A narancs héját lereszeljük, a levét kicsavarjuk. A narancsléhez hozzáadjuk a szörpöket és vízzel másfél decire egészítjük ki. Beledobva a narancshéjat és a felvágott vanília rudat, felforraljuk. Belekeverjük a cukrot és kevergetve feloldjuk, majd hűlni hagyjuk. Felhasználás előtt a rumot is hozzáadjuk, majd átszűrjük.
Cukormáz
A kockacukrot 3 evőkanál vízzel buborékpróbáig főzzük, időnként, erőteljesen átkeverve, hagyjuk kihűlni, de még langyosan keverjük bele a piros színezéket és a rumaromát.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)