Pisztráng aszpikban
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 db
sárgarépa |
40 |
1.2 |
0.2 |
8.1 |
3.4 |
0 |
1 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
1 igény szerint
zselatin |
0 |
85 |
0.1 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 db
babérlevél |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 fej
vöröshagyma |
40 |
1.2 |
0.1 |
8.3 |
3.1 |
0 |
15 db
feketebors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
igény szerint
ecet |
4 |
0.4 |
0 |
0.6 |
0 |
0 |
4 db
pisztráng |
113 |
21.5 |
2.9 |
0 |
0 |
56 |
1 db
fehérrépa |
30 |
1.2 |
0.1 |
5.9 |
7.5 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
4 kisebb pisztrángot belül gondosan megtisztítunk, de a külső nyálkáját ne sértsük meg. Lapos edénybe rakjuk, majd meleg ecettel leöntjük, és celofánnal letakarjuk, ezáltal szép kék szint kap. A zöldségeket megtisztítjuk, majd karikára vágjuk. Egy lábosban annyi vizet teszünk, hogy éppen ellepje a halat, tegyünk bele sót, néhány szem borsot, pár kanál ecetet, a zöldségeket, félfőre vágott vöröshagymát és forraljuk fel. Ha felforrt, a lábost levesszük a tűzről, belerakjuk a pisztrángot, celofánnal letakarjuk és kislángon 15 percet főzzük, éppen csak gyöngyözzön a víz, majd kiszedjük és hűlni hagyjuk. Egy tetszetős formát, amibe a psztrángok beleférnek, a mélyhűtőbe teszünk, ha áthült, öntsünk a formát tele aszpikkal, egy perc múlva öntsük ki, így a formát vékony aszpikréteg fogja boritani, rakjuk ki néhány szelet főtt tojással, uborka- és főttrépa szeletekkel. Újra öntsünk rá néhány kanál aszpikot, megdermesztjük és ezzel rögzítve a díszítést, rárakjuk egy sorban a halakat, de úgy, hogy ne érjenek a forma széléhez. Erre megint aszpikot öntünk, annyit, hogy a halak még ne lebegjenek benne, ismét megdermesztjük. Ha kész annyi aszpikot öntünk rá, hogy ellepje a halakat. Ha az egész megdermedt, egy pillanatra forró vízbe mártjuk a formát, tálra borítjuk, franciasaláta alapra és díszitjuk az alapozáshoz használt anyagokkal.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)