Pisztráng aszpikban (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 35 perc A recept forrása: Gixer A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Hidegkonyhai készítmények Cimkék: Hidegkonyhai készítmények, Előételek, Halak és hidegvérűek, Főétel előtt, Teaparti, Kártyaparti , Sörözés, borozás, Főtt, Sós, Hideg, Halak, Zöldség Hozzávalók 4 személyre:
4 kisebb pisztrángot belül gondosan megtisztítunk, de a külső nyálkáját ne sértsük meg. Lapos edénybe rakjuk, majd meleg ecettel leöntjük, és celofánnal letakarjuk, ezáltal szép kék szint kap. A zöldségeket megtisztítjuk, majd karikára vágjuk. Egy lábosban annyi vizet teszünk, hogy éppen ellepje a halat, tegyünk bele sót, néhány szem borsot, pár kanál ecetet, a zöldségeket, félfőre vágott vöröshagymát és forraljuk fel. Ha felforrt, a lábost levesszük a tűzről, belerakjuk a pisztrángot, celofánnal letakarjuk és kislángon 15 percet főzzük, éppen csak gyöngyözzön a víz, majd kiszedjük és hűlni hagyjuk. Egy tetszetős formát, amibe a psztrángok beleférnek, a mélyhűtőbe teszünk, ha áthült, öntsünk a formát tele aszpikkal, egy perc múlva öntsük ki, így a formát vékony aszpikréteg fogja boritani, rakjuk ki néhány szelet főtt tojással, uborka- és főttrépa szeletekkel. Újra öntsünk rá néhány kanál aszpikot, megdermesztjük és ezzel rögzítve a díszítést, rárakjuk egy sorban a halakat, de úgy, hogy ne érjenek a forma széléhez. Erre megint aszpikot öntünk, annyit, hogy a halak még ne lebegjenek benne, ismét megdermesztjük. Ha kész annyi aszpikot öntünk rá, hogy ellepje a halakat. Ha az egész megdermedt, egy pillanatra forró vízbe mártjuk a formát, tálra borítjuk, franciasaláta alapra és díszitjuk az alapozáshoz használt anyagokkal. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||