Patisszonkosár
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 teáskanál
zselatin |
0 |
85 |
0.1 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
fehérbors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
1 dl
tejszín |
372 |
21.5 |
30.6 |
2 |
0 |
90 |
1 dl
majonéz |
848 |
1.3 |
93.2 |
0 |
0 |
95 |
10 dkg
marinált paradicsompaprika |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
1 csomag
mirelit mexikói zöldségkeverék |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1 db
zeller |
31 |
1.4 |
0.3 |
5 |
4.2 |
0 |
1 db
citrom |
31 |
0.4 |
0.6 |
2.3 |
5.3 |
0 |
1 db
patisszon |
0 |
1.2 |
0.1 |
6.2 |
0.5 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A szép nagy patisszont megtisztítjuk, a tetejét levágjuk és a magokat eltávolítjuk. Sóval, cukorral és citrommal ízesített vízben, majdnem puhára főzzük. Kivéve lecsepegtetjük és hűlni hagyjuk. A főzőlevében először a vékony csíkokra vágott zellert, majd a zöldségkeveréket főzzük roppanósra. Ezeket is lecsepegtetve hűlni hagyjuk. A főzőléből egy decit kiveszünk és kevergetve feloldjuk benne a zselatint, majd a patisszon külső oldalát vékonyan bekenjük és hűtőbe tesszük. A majonézből és a tejszínből ízlés szerint fűszerezve mártást készítünk, belekeverjük a langyosra hűlt, de még folyékony zselatinos folyadékot. A vékony csíkokra vágott marinált paprikát, a zellert és a zöldségeket beleforgatjuk a mártásba és a patisszon üregébe halmozzuk. Hűtőbe tesszük dermedni.
Francia saláta alapra tálaljuk, díszíthetjük főtt tojással, olajbogyóval, petrezselyemlevéllel. Külön csészében adhatunk tartármártást. Tortaszerűen szeleteljük.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)