Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Palóc gulyás

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Hideg téli napokra, Macskajajra, Hétvégi ebéd, Szilveszter, Főtt, Sós, Meleg, Zöldség, Húsfélék, Hétköznapi vacsora, Bogrács
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kg marhacomb 231 19 18 0.6 0 70
3 evőkanál napraforgó olaj 902 0 99.8 0 0 0
2 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 db sárgarépa  40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 db fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
30 dkg zöldbab 41 2.6 0.3 6.8 1.9 0
1 teáskanál fűszerpaprika 342 13 4 63 0 0
1 kiskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 ízlés szerint majoránna 0 0 0 0 0 0
1 ízlés szerint feketebors 0 0 0 0 0 0
3 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 evőkanál búzaliszt 350 12.3 1.3 76.3 4.4 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A finomra vágott hagymát és a szétnyomott fokhagymát egy leveses fazékban, a zsiradékon üvegesre pirítjuk, beletesszük a pirospaprikát, a nagyobb kockákra vágott húst – lehetőleg inas, faggyús részektől mentes sovány húst -, és nagyon kevés víz hozzáadásával, fedő alatt egy órát pároljuk. Ezután hozzáadjuk a rövidre vágott zöldbabot, a felkarikázott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, a kockára vágott burgonyát, köménymaggal, majoránnával, őrölt borssal, sóval fűszerezzük, hideg vízzel leves sűrűségűre felöntjük és készre főzzük. Ha konzerv zöldbabot használunk, azt természetesen csak a végén adjuk hozzá. A liszttel elkevert tejföllel behabarjuk, és még egyszer kiforraljuk. Ha még ennél is testesebb levest akarunk, egy tojásból és lisztből csipetkét készítünk, és belefőzzük.Forrón adjuk az asztalra, friss puha kenyérrel.



Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)