Palacsinta flódni
Hozzávalók
Palacsinta flódni
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1/2 dl
száraz fehérbor |
70 |
0 |
0 |
16 |
0 |
0 |
1 kávéskanál
citromhéj |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 kávéskanál
fahéj |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
15 dkg
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
2 db
alma |
35 |
0.4 |
0.4 |
7 |
2.3 |
0 |
4 evőkanál
szilvalekvár |
227 |
1.3 |
0 |
54 |
0 |
0 |
10 dkg
dió |
654 |
18.6 |
57 |
11.7 |
7.5 |
0 |
10 dkg
mák |
537 |
20.5 |
38.2 |
23.9 |
10 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Palacsinta alaptészta
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
20 dkg
finomliszt |
345 |
13.5 |
1 |
70.4 |
0.2 |
0 |
2 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
3 dl
tej (1,5%) |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1.5 dl
szóda |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
3 evőkanál
napraforgó olaj |
902 |
0 |
99.8 |
0 |
0 |
0 |
1 csipet
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Palacsinta flódni
A tejet felforraljuk 10 deka cukorral, majd a felét a citromhéjjal elkevert darált mákra, a másik felét a fahéjjal ízesített őrölt dióra öntjük. A lereszelt almát, a megmaradt cukorral és a borral sűrűre főzzük. A palacsintákat váltakozva megkenjük a töltelékekkel és egymásra borítjuk őket. Sütőben épen csak átmelegítve vagy hidegen tálaljuk. Tortaszerűen szeleteljük.
Palacsinta alaptészta
A tojásokat csipetnyi sóval ízesítjük, habverővel kissé fölverjük. Beleszitáljuk a lisztet, majd a tejet apránként beleöntve, a habverővel simára keverjük. Sűrű, csomómentes masszát kapunk, melyet egy fél órán át pihentetünk. Pihentetés után szódavízzel tejszínsűrűségűre hígítjuk és két evőkanál olajat is beletéve még egyszer jól átkeverjük. A palacsintasütőt beolajozzuk, majd fölforrósítjuk. Egy kis merőkanálnyi tésztát csorgatunk bele úgy, hogy közben körkörösen mozgatjuk a serpenyőt, így szép egyenletesen eloszlik benne a tészta és jó vékony palacsintát kapunk. A palacsinta első felét közepes lángon megsütjük. Ha a széle már kezd színt kapni, a közepéről pedig eltűnt a nedves tésztafolt, a serpenyőt megrázogatjuk - a jó palacsinta ilyenkor elmozdul a helyéről. Széles kés segítségével átfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. A második oldala fele annyi idő alatt sül meg, mint az első. A megsült palacsintát tálra csúsztatjuk és folytatjuk a sütést, amíg a tésztából tart. Csak az első palacsinta sütésénél kell olajozni a sütőt, mert a tészta olajtartalma miatt, önkenő.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)