Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Osztriga csőben sütve

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 35 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Kezdő
Helye a tartalomjegyzékben:  Hidegvérűek 
Cimkék: Előételek, Halak és hidegvérűek, Főétel előtt, Főtt, Csőben sült, Sós, Meleg, Hidegvérűek
Hozzávalók

Osztriga csőben sütve
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
12 db osztriga ? ? ? ? ? ?
10 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
2 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
5 dkg sajt 273 9 24.5 5 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Mornay mártás
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
5 dkg parmezán sajt 375 22.6 29.7 1.6 0 0
1 csipet cayenni bors 0 0 0 0 0 0
1 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
2 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Besamelmártás
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint szerecsendió 0 0 0 0 0 0
5 dl tej (3,6 %) 273 26 27 0.5 0 92
5 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
5 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Osztriga csőben sütve
A kagylót szétnyitjuk és az osztrigát kivesszük a héjból. A fehérbort felforraljuk, sózzuk és beleolvasztunk 5 dkg vajat, megfőzzük, a lében a kagylókat, majd a kagylókat kivéve és lecsöpögtetve, a levet felére beforraljuk.
A maradék levet belekeverjük a Mornay mártásba. A megtisztított kagylóhéjba aljára kanálnyi mártást teszünk, beletesszük az osztrigát, bevonjuk mártással, megszórjuk reszelt sajttal és olvasztott vajjal meglocsolva sütőben vagy grillben megpirítjuk.


Mornay mártás
A kész besamelmártásba belekeverjük a tojássárgáját, a tejszínt, a reszelt sajtot és csipetnyi cayenni borssal ízesítjük.

Besamelmártás
A vajból és a lisztből világos rántást készítek, folyamatosan kevergetve felengedem a forró tejjel. Ízlés szerint sózom és szerecsendióval ízesítem.

Lehet úgy is készíteni, hogy a tejbe belefőzünk egy babérlevelet, 5-6 szem megroppantott feketeborsot és csipet kakukkfüvet, majd leszűrve adjuk a rántáshoz.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)