Nemzeti színű rizsköret
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 teáskanál
olaj |
899 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
3 teáskanál
vaj |
372 |
27.7 |
28.1 |
1.6 |
0 |
100 |
1 maréknyi
spenót |
18 |
2.3 |
0.3 |
1.8 |
6.3 |
0 |
1 fej
cékla |
31 |
1.3 |
0.1 |
5.9 |
2.5 |
0 |
40 dkg
rizs |
352 |
8 |
0.3 |
77.5 |
1.4 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A rizst az olajon fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük, a térfogatának megfelelően, kétszeres mennyiségű vízzel. Sózzuk és borsozzuk. Kis lángon addig forraljuk, amíg a folyadék, el nem tűnik a felszínéről. Ekkor a fedő alá, konyharuhát terítünk és a lángot kikapcsolva, hagyjuk, a gőzében, átpárolódni. Ha elkészült a rizs, három részre osztjuk. Amíg a rizs készül, egy-egy teáskanál vajban, megpároljuk a spenótot és a finomra reszelt céklát, majd mindkettőt botmixerrel áttörjük A rizs egyik részét elkeverjük, egy teáskanál vajjal. A másik két részt, a spenótos és a céklás masszával forgatjuk össze. A három különböző színű rizst, hideg vízzel kiöblített csészébe nyomkodjuk és tányérra borítjuk.
Különleges alkalmak körete, március 15-re vagy október 23-ára készítve, nemzeti jelleget, ad az asztalnak.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)