Méteres kalács
Hozzávalók
Méteres kalács
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
25 dkg
porcukor |
400 |
0 |
0 |
100 |
0 |
0 |
2 evőkanál
olaj |
899 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
0 |
1 csomag
sütőpor |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
25 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
1 csipet
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
4 evőkanál
kakaópor |
313 |
18.5 |
21.7 |
10.5 |
37.7 |
0 |
4 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
2 tábla
tortabevonó étcsokoládé |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A méteres kalács krémje
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
5 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
1 csomag
puncs ízű pudingpor |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
15 dkg
porcukor |
400 |
0 |
0 |
100 |
0 |
0 |
3-4 evőkanál
rum |
365 |
52 |
0 |
0 |
0 |
0 |
csipet
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
26 dkg
vaj |
372 |
27.7 |
28.1 |
1.6 |
0 |
100 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Méteres kalács
A tojássárgájákat a porcukorral és az olajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a sütőporral összeszitált lisztet és simára keverjük. A masszát két részre osztjuk, majd az egyik felébe belekeverjük a kakaót és két evőkanál vizet. A csipet sóval kemény habbá vert tojásfehérjét igazságosan elosztva a két masszába forgatjuk. Kivajazott, kilisztezett őzgerincformába simítjuk a két masszát és 180 fokra előmelegített sütőben, úgy fél óra alatt megsütjük. Ha nem tudjuk egyszerre sütni inkább két részletben készítsük el a tésztát. Rövid pihentetés után a formából kiborítjuk és felszeleteljük. A krémmel megkenve, felváltva sárga és barna tésztát használva összeállítjuk a süteményt. Hűtőben hagyjuk megdermedni. Bevonjuk, az előírás szerint elkészített, tortabevonóval és ezzel is lehűtjük. Ferdén felvágva tálaljuk.
Többször megmértem, tényleg méter körüli lesz a sütemény!
A méteres kalács krémje
Kevés hideg tejben elkeverjük a pudingport, majd a többi tejet csipetnyi sóval, a pudingporos masszát beleöntve, kevergetve, felforraljuk. Hagyjuk kihűlni, közben néhányszor keverjük át. A többi hozzávalót összedolgozzuk és a kihűlt pudinggal habosra keverjük.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)