Mákos nudli szilvareszterrel
Hozzávalók
Szilvareszter
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 kg
besztercei szilva |
60 |
0.7 |
0.2 |
13.1 |
1.7 |
0 |
10 dkg
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
1 teáskanál
fahéj |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1/2 dl
száraz vörösbor |
? |
? |
? |
? |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Mákos nudli
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 adag
citromhéj |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 adag
porcukor |
400 |
0 |
0 |
100 |
0 |
0 |
1 adag
mák |
537 |
20.5 |
38.2 |
23.9 |
10 |
0 |
8 dkg
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
20 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
80 dkg
burgonya |
94 |
2.5 |
0.2 |
20 |
2.5 |
0 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Szilvareszter
A megmosott, kimagozott gyümölcsöt a fahéjjal együtt felfőzzük, míg héja összepöndörödik. Rászórjuk a cukrot, beleöntjük a vörösbort és néhányszor átkeverjük, hogy kissé pépessé váljon.
Mákos nudli
A burgonyát sós vízben, héjában puhára főzzük és még melegen meghámozzuk, majd áttörjük. Ha kihűlt, deszkán összedolgozzuk a liszttel, 3 dkg vajjal, a tojással és sóval.
A liszt mennyisége nagyban függ a burgonya lisztességétől, ha ragad a tészta, tegyünk még hozzá lisztet.
A tésztát pihentetés nélkül nyújtsuk ki kisujjnyi vastagra és vágjuk csíkokra. Két tenyerünk között sodorjunk rudakat és 3 cm darabokra vágjuk fel. Forró, sós vízben két részletben főzzük ki. Amikor a nudli vízbe helyezése után újra forr a víz, óvatosan keverjük meg, hogy ne ragadjon le egy nudli sem. Ha feljöttek a nudlik, még két perc főzést igényelnek, de egy darabot meg is kóstolhatunk. Lecsöpögtetve, a megolvasztott vajba szedjük és bőven megszórjuk citromhéjjal ízesített, cukros darál mákkal.A tányérján mindenki szed mellé magának szilvaresztert.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)