Májas hurka Bozi módra
Hozzávalók
| alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
| 3 evőkanál
zsír |
898 |
0.1 |
99.7 |
0 |
0 |
100 |
| 4.5 dkg
majoránna |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
| 4.5 dkg
szegfűbors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
| 4.5 dkg
pirospaprika |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
| 7 dkg
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
70 dkg
vöröshagyma |
40 |
1.2 |
0.1 |
8.3 |
3.1 |
0 |
| 35 dkg
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
| 1.2 kg
rizs |
352 |
8 |
0.3 |
77.5 |
1.4 |
0 |
| 40 dkg
sertésbőr |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
1 kg
hasaalja szalonna |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
| 50 dkg
szív |
96 |
16.9 |
3 |
0.4 |
0 |
0 |
| 1.5 kg
sertéstüdő |
0 |
10.3 |
14.6 |
2.4 |
0 |
60 |
| 1 kg
sertésmáj |
136 |
19.5 |
5.3 |
2.5 |
0 |
430 |
|
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Vágjuk nagyobb darabokra a májat, a szívet, a tüdőt és a szalonnát. Enyhén sós vízbe dobjuk a húsféléket, a máj nélkül, de a bőrkét is, tegyük bele, fél órát abáljuk, ekkor tegyük bele a májat. Fél óra múlva mindent kiszedünk és hűlni, félretesszük. A rizst az abalében félpuhára főzzük. Közben a finomra vágott hagymát a zsíron megpirítjuk.
A kihűlt húsokat közepes lyukú húsdarálón ledaráljuk és a pirított hagymával, a rizzsel és a fűszerekkel jól összekeverjük. Ha a töltéshez túl sűrű lenne, kevés abalével hígítsuk. Nem túl szorosan bélbe töltjük, majd a végeit elkötjük. 80 fok körüli vízben bő fél órát abáljuk, majd hideg vízben lehűtjük. Leszárítva hűtőbe vagy mélyhűtőbe tesszük.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)