Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Májas hurka Bozi módra

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 90 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Mesterszakács
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Hentesárukból 
Cimkék: Hidegkonyhai készítmények, Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Hideg téli napokra, Szabadban, Főtt, Sós, Gabonafélék, Húsfélék, Adventi receptverseny
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
3 evőkanál zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
4.5 dkg majoránna 0 0 0 0 0 0
4.5 dkg szegfűbors 0 0 0 0 0 0
4.5 dkg pirospaprika ? ? ? ? ? ?
7 dkg bors 0 0 0 0 0 0
70 dkg vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
35 dkg konyhasó 0 0 0 0 0 0
1.2 kg rizs 352 8 0.3 77.5 1.4 0
40 dkg sertésbőr 0 ? ? ? ? ?
1 kg hasaalja szalonna  0 ? ? ? ? ?
50 dkg szív 96 16.9 3 0.4 0 0
1.5 kg sertéstüdő 0 10.3 14.6 2.4 0 60
1 kg sertésmáj 136 19.5 5.3 2.5 0 430
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Vágjuk nagyobb darabokra a májat, a szívet, a tüdőt és a szalonnát. Enyhén sós vízbe dobjuk a húsféléket, a máj nélkül, de a bőrkét is, tegyük bele, fél órát abáljuk, ekkor tegyük bele a májat. Fél óra múlva mindent kiszedünk és hűlni, félretesszük. A rizst az abalében félpuhára főzzük. Közben a finomra vágott hagymát a zsíron megpirítjuk.
A kihűlt húsokat közepes lyukú húsdarálón ledaráljuk és a pirított hagymával, a rizzsel és a fűszerekkel jól összekeverjük. Ha a töltéshez túl sűrű lenne, kevés abalével hígítsuk. Nem túl szorosan bélbe töltjük, majd a végeit elkötjük. 80 fok körüli vízben bő fél órát abáljuk, majd hideg vízben lehűtjük. Leszárítva hűtőbe vagy mélyhűtőbe tesszük.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)