Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Sertéskocsonya

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 240 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Hidegkonyhai készítmények, Főétel, Uzsonna, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Teaparti, Hideg téli napokra, Szilveszter, Karácsony, Főtt, Sós, Hideg, Húsfélék
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 evőkanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
15 db bors 0 0 0 0 0 0
1 db sárgarépa  40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 db fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
6 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
60 dkg csülök  328 16 29 0.3 0 0
1 kg kocsonyahús ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Nagy fazekat előkészítünk. Beletesszük a kocsonyahúst (fül, farok, köröm, fej, bőrke), a csülköt és annyi vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepi. Beleszórjuk a fűszereket, a zöldségeket, a vöröshagymát héjastul, valamint a megtisztított és félbevágott fokhagymagerezdeket. Egészen kis lángon, lassan felforraljuk. Bármennyire habzik is a teteje, nem kevergetjük, a hab magától szépen lefő, persze csak akkor, ha éppen csak pöszmörög. Körülbelül 4 óra alatt elkészül. A lángról lehúzzuk, és fél óráig hagyjuk pihenni. A levet óvatosan lemerjük, nem öntjük! Közben a húsdarabokat kiemeljük, ízlésünk szerint kicsontozzuk, zsírtalanítjuk és darabokra vágjuk. Mélyebb tányérokba osztjuk, lehetőleg mindenből jusson a tálakba. A levet zsírtalanítjuk, szalvétával vagy jól nedves, de jól kicsavart vászonkendővel és a húsdarabokra merjük, hagyjuk megdermedni. Borssal, paprikával meghintve, ecetes tormával vagy citromgerezddel díszítve kínáljuk.


Tipp:Főzhetünk bele egy szárított cseresznyepaprikát is.
Tipp:A megfelelően főzött és nem túl híg kocsonya zselatin nélkül is szépen megdermed.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)