| alapanyag | kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
| 1 evőkanál konyhasó | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 2 db babérlevél | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 15 db bors | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 1 db
sárgarépa |
40 | 1.2 | 0.2 | 8.1 | 3.4 | 0 |
| 1 db fehérrépa | 30 | 1.2 | 0.1 | 5.9 | 7.5 | 0 |
| 6 gerezd
fokhagyma |
134 | 6.8 | 0.1 | 26.3 | 0.8 | 0 |
| 1 fej
vöröshagyma |
40 | 1.2 | 0.1 | 8.3 | 3.1 | 0 |
| 60 dkg
csülök |
328 | 16 | 29 | 0.3 | 0 | 0 |
| 1 kg kocsonyahús | ? | ? | ? | ? | ? | ? |
| az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak | ||||||
Nagy fazekat előkészítünk. Beletesszük a kocsonyahúst (fül, farok, köröm, fej, bőrke), a csülköt és annyi vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepi. Beleszórjuk a fűszereket, a zöldségeket, a vöröshagymát héjastul, valamint a megtisztított és félbevágott fokhagymagerezdeket. Egészen kis lángon, lassan felforraljuk. Bármennyire habzik is a teteje, nem kevergetjük, a hab magától szépen lefő, persze csak akkor, ha éppen csak pöszmörög. Körülbelül 4 óra alatt elkészül. A lángról lehúzzuk, és fél óráig hagyjuk pihenni. A levet óvatosan lemerjük, nem öntjük! Közben a húsdarabokat kiemeljük, ízlésünk szerint kicsontozzuk, zsírtalanítjuk és darabokra vágjuk. Mélyebb tányérokba osztjuk, lehetőleg mindenből jusson a tálakba. A levet zsírtalanítjuk, szalvétával vagy jól nedves, de jól kicsavart vászonkendővel és a húsdarabokra merjük, hagyjuk megdermedni. Borssal, paprikával meghintve, ecetes tormával vagy citromgerezddel díszítve kínáljuk.