Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Lakodalmas leves

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 240 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Buli, Hétvégi ebéd, Főtt, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
3 dkg metélőhagyma ? ? ? ? ? ?
10 dkg karfiol 29 2.4 0.4 3.9 2.9 0
2 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
10 dkg vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
10 dkg kelkáposzta 34 3.6 0.3 4.3 4.5 0
5 dkg karalábé 38 2.1 0.2 6.9 1.4 0
10 dkg zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
20 dkg fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
20 dkg sárgarépa  40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 kg marhacsont, ritka ? ? ? ? ? ?
1 kg marhafartő 0 19 17 0.6 0 83
1 db kakas ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A kakast, a marhafartőt és a marhacsontot 7 l hideg vízbe tesszük fel főni. Amikor a leves felforrt, a tetejére feljövő habot szűrőkanállal eltávolítjuk, és ízesítjük sóval és egész borssal. Ezután hozzátesszük a zöldségeket és nem erős tűzön, gyöngyöző forrással főzzük. A húsokat a puhulás sorrendjében kiszedjük, majd a levest a tűzről levéve, negyed órát pihentetjük, majd szűrőruhán át leszűrjük. A zöldségeket és a húsokat metéltre vágjuk, majd a kifőzött csigatésztával együtt a levesestálba rakjuk, és rászedjük a tűzforró levest. Apróra vágott metélőhagymával megszórjuk. Hagyományos lakodalmakon a levest a hús nélkül adják fel. A marhahúst felszeletelve, a kakast nagyobb darabokba vágva, tálra téve kínálják. Külön ecetes tormát, mustárt és házi savanyúságot adnak hozzá.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)