Kovászos uborka
Hozzávalók
Kovászos uborka
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Kovászos uborka
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
15 dkg
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
torma |
78 |
2.7 |
0.4 |
15.9 |
0 |
0 |
5 gerezd
fokhagyma |
134 |
6.8 |
0.1 |
26.3 |
0.8 |
0 |
1 csokor
kapor |
0 |
3.7 |
0.8 |
10.2 |
2.2 |
0 |
3 kg
uborka |
12 |
1 |
0.1 |
1.7 |
0.9 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Kovászos uborka
Kovászos uborka
Forraljunk fel 3 liter vizet a sóval és hagyjuk hűlni.
Közben tegyük az uborkákat langyos vízbe, hogy a rajtuk lévő szennyeződéseket feláztassa, negyed órás áztatás után, alaposan mossuk le folyóvíz alatt, ha szükséges használjunk kefét is hozzá. Vágjuk le az uborkák végeit, és vágjuk be hosszában, a két vége felől, egymásra merőlegesen. A levágott uborkakvégeket egyenként nyaljuk meg, mert egyetlen keserű darab az egészet élvezhetetlenné teheti.
Egy 5 literes üveg aljára tegyük a kapor, a félbevágott fokhagyma és a torma felét. Szorosan egymás mellé állítva helyezzük rá az uborkákat, ha egy sorral megvagyunk, tegyük bele a megmaradt ízesítőket és folytassuk az uborka pakolást. Ne rakjuk az üveget csordultig. Öntsük rá a kézmelegre hűlt vizet és tegyük a tetejére a gézbe csomagolt kenyérszeletet. A kenyér érjen a lébe, ha szükséges még öntsünk rá a sós vízből. Fedjük le az üveget egy kistányérral és tegyük napos helyre, de kánikulában, azért ne rakjuk tűző napra. 4-5 nap alatt megérik és fogyasztható. Az elkészült kovászos uborkának kellemesen savanykásnak és roppanósnak kell lennie. Ne ijedjünk meg az erjedés alatt a lé zavarosodásától. Ha elkészült az uborkánk szedjük ki az üvegből, öblítsük le és a leszűrt levével leöntve, tároljuk hűtőben. Két hétig eláll, ha marad.
Ízlésünknek megfelelően fűszerezhetjük még az uborkát egész borssal, babérlevéllel, meggylevéllel, mustármaggal, érdemes kisérletezni.
Mindig jégbehűtve tálaljuk.
Az uborka levét szódával higítva kitűnő, nyári üdítőt készíthetünk.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)