Karamellizált szilváspite
Hozzávalók
Karamellizált szilváspite
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
igény szerint
porcukor |
400 |
0 |
0 |
100 |
0 |
0 |
1 evőkanál
citromlé |
18 |
0.2 |
0 |
3.1 |
0 |
0 |
1/2 dl
szilvapálinka |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
5 dkg
barnacukor |
391 |
0 |
0 |
97.4 |
0 |
0 |
50 dkg
szilva |
47 |
0.8 |
0 |
10.2 |
1.7 |
0 |
2 db
tojássárgája |
54 |
2.4 |
4.9 |
0.1 |
0 |
272 |
1 késhegynyi
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1.5 teáskanál
sütőpor |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
16 dkg
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
16 dkg
vaj |
372 |
27.7 |
28.1 |
1.6 |
0 |
100 |
22,5 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Sabayon
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
5 dkg
porcukor |
400 |
0 |
0 |
100 |
0 |
0 |
125 ml
muskotályos bor |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
4 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
1 evőkanál
citromlé |
18 |
0.2 |
0 |
3.1 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Karamellizált szilváspite
A lisztet, a cukrot, a sót és a sütőport tegyük késes robotgépbe, majd keverjük át. Adjuk hozzá a vajat és keverjük morzsásra. Beletéve a két tojássárgáját dolgozzuk tésztává. Gyúrjunk belőle gombócot és fóliába tekerve, a hűtőben pihentessük, legalább fél órát.
Amíg a tészta készül vágjuk félbe a szilvát és magozzuk ki. Keverjük el a pálinkával, a cukorral és a citromlével. Ezt is tegyük hűtőbe. A tésztát két sütőpapír között nyújtsuk vékonyra, majd béleljünk ki vele egy piteformát. 160 fokra előmelegített sütőben süssük, tíz perc alatt aranybarnára, majd vegyük ki és hagyjuk hűlni. A szilva felét vegyük ki a pácléből és tegyük félre. A többit forraljuk fel és főzzük öt percig. Ekkor keverjük hozzá a kivett szilvát és kapcsoljuk le a lángot. Ha langyosra hűlt kanalazzuk a tésztára, majd simítsuk el. Nyomjuk rá, a szifonból, a sabayont és kétszer hintsük meg porcukorral. szakácsfáklyával karamellizáljuk rá a cukrot.
Azonnal tálaljuk.
Látványos, rendkívül finom desszert. Egyszerű elkészíteni, bár, bonyolultnak hangzik!
Sabayon
A tojásokat, a porcukrot, a citromlevet és a bort elkeverjük. Vízgőzre helyezett edényben, habverővel, folyamatosan kevergetve, krém sűrűségűre főzzük. Ne legyen nagyon meleg a gőz, mert kellemes, édes rántottát kapunk. Öntsük habszifonba, majd a patront ráeresztve tegyük éjszakára hűtőbe.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)