Házi fehérkenyér
Hozzávalók
Házi fehérkenyér
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 evőkanál
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
80 dkg
kenyérliszt |
331 |
10.7 |
1.9 |
71.5 |
9.9 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Gyorskovász
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
5 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
20 dkg
kenyérliszt |
331 |
10.7 |
1.9 |
71.5 |
9.9 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Házi fehérkenyér
20 dkg gyorskovászt beleteszünk egy tálba, és hagyjuk egy kicsit pihenni, hogy átvegye a szoba melegét. A lisztet rászórjuk. Megsózzuk, majd az apránként hozzáadott 4 dl langyos vízzel 12-15 perc alatt közepesen kemény tésztává dagasztjuk. Akkor jó, ha hólyagos és elválik az edény falától. Cipóvá formáljuk, a tetejét egy kevés liszttel meghintjük, konyharuhával letakarjuk, és 1 órán át kelesztjük. Ezután átgyúrjuk. A tésztacipót lisztezett konyharuhával kibélelt tálba tesszük, és újabb 1 órán át kelesztjük. Ekkor meglisztezett tepsire borítjuk, vizes ecsettel lekenjük, és meleg, lehetőleg párás helyen, további 40 percet kelesztjük. Végül vizes ecsettel lekenjük, a tetejét 2-3 helyen bevágjuk, így magasabbra nő. Előmelegített 220 fokos, gőzös sütőben, a középső rácsra téve, 20 percig sütjük. Ekkor a sütési hőmérsékletet 160 fokra csökkentjük és a kenyeret további 30 percen át sütjük. Ha hirtelen pirulna, alufóliával letakarjuk.
A sütőből kivéve még forrón, vizes ecsettel lekenjük, hogy a kenyérnek szép fénye legyen. Rácson hagyjuk kihűlni.
Gyorskovász
A sütést megelőző este, az élesztőt 2 deci langyos vízbe morzsoljuk, 10 perc alatt kissé felfuttatjuk, majd 20 dkg liszttel galuskatészta sűrűségű tésztát keverünk belőle. Konyharuhával letakarjuk és langyos helyen pihentetjük egész éjszaka, de 1-2 óra elteltével a hűtőbe is betehetjük, ahol dobozban vagy zacskóban, kb. 2 hétig eláll, és bármikor elővehető, ha sütni támad kedvünk. Ez az úgynevezett gyorskovász, ami elengedhetetlen a jó kenyérhez.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)