Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Házi fehérkenyér

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 180 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Reggeli, Főétel mellé, Uzsonna, Csőben sült, Kemence, Kenyérsütő, Sós
Hozzávalók

Házi fehérkenyér
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 evőkanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
80 dkg kenyérliszt 331 10.7 1.9 71.5 9.9 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Gyorskovász
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
5 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
20 dkg kenyérliszt 331 10.7 1.9 71.5 9.9 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Házi fehérkenyér
20 dkg gyorskovászt beleteszünk egy tálba, és hagyjuk egy kicsit pihenni, hogy átvegye a szoba melegét. A lisztet rászórjuk. Megsózzuk, majd az apránként hozzáadott 4 dl langyos vízzel 12-15 perc alatt közepesen kemény tésztává dagasztjuk. Akkor jó, ha hólyagos és elválik az edény falától. Cipóvá formáljuk, a tetejét egy kevés liszttel meghintjük, konyharuhával letakarjuk, és 1 órán át kelesztjük. Ezután átgyúrjuk. A tésztacipót lisztezett konyharuhával kibélelt tálba tesszük, és újabb 1 órán át kelesztjük. Ekkor meglisztezett tepsire borítjuk, vizes ecsettel lekenjük, és meleg, lehetőleg párás helyen, további 40 percet kelesztjük. Végül vizes ecsettel lekenjük, a tetejét 2-3 helyen bevágjuk, így magasabbra nő. Előmelegített 220 fokos, gőzös sütőben, a középső rácsra téve, 20 percig sütjük. Ekkor a sütési hőmérsékletet 160 fokra csökkentjük és a kenyeret további 30 percen át sütjük. Ha hirtelen pirulna, alufóliával letakarjuk.
A sütőből kivéve még forrón, vizes ecsettel lekenjük, hogy a kenyérnek szép fénye legyen. Rácson hagyjuk kihűlni.


Gyorskovász
A sütést megelőző este, az élesztőt 2 deci langyos vízbe morzsoljuk, 10 perc alatt kissé felfuttatjuk, majd 20 dkg liszttel galuskatészta sűrűségű tésztát keverünk belőle. Konyharuhával letakarjuk és langyos helyen pihentetjük egész éjszaka, de 1-2 óra elteltével a hűtőbe is betehetjük, ahol dobozban vagy zacskóban, kb. 2 hétig eláll, és bármikor elővehető, ha sütni támad kedvünk. Ez az úgynevezett gyorskovász, ami elengedhetetlen a jó kenyérhez.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)