Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Házi disznósajt

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 170 perc
Munkaidő: 60 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Mesterszakács
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Hentesárukból 
Cimkék: Hidegkonyhai készítmények, Reggeli, Uzsonna, Sörözés, borozás, Teaparti, Hideg téli napokra, Töltött, Főtt, Kukta, Sós, Hideg, Húsfélék
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kávéskanál erős pista ? ? ? ? ? ?
1 evőkanál fűszerpaprika 342 13 4 63 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 kiskanál koriander 0 0 0 0 0 0
4 szem szegfűszeg 0 0 0 0 0 0
1 db citrom  31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
4 szem szegfűbors 0 0 0 0 0 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
15 szem bors 0 0 0 0 0 0
2 fej fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 db sertésnyelv 214 16.8 16 0.5 0 108
1 db szív 96 16.9 3 0.4 0 0
50 dkg hasaalja szalonna  0 ? ? ? ? ?
40 dkg füstölt császárszalonna 0 ? ? ? ? ?
1 fél sertésfej ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint feketebors 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál zselatinpor 0 85 0.1 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A sertésfejet gondosan megtisztítjuk, majd kuktába tesszük és leöntjük, annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, rádobjuk a babért, az egész borsot, egy fel megtisztított, de egészben hagyott fokhagymát, jól megsózzuk és a kuktát lezárva, a sípolástól számított 40 percig főzzük. A sertésfejet kivesszük, hűlni hagyjuk, a lébe beletesszük a nagyobb darabokra vagdalt szalonnákat és belsőségeket, ha kell még vizet öntsünk hozzá. Ezt is főzzük 40 percig. Közben a kihűlt sertésfejet csontozzuk ki és vagdaljuk ujjnyi csíkokra. A megfőtt szalonnákat, nyelvet, szívet szintén daraboljuk hasonló méretűre. Törjük össze a koriandert, a szegfűszeget és a szegfűborsot, reszeljük hozzá a citrom héját és csavarjuk bele a levét, öntsünk bele 3 dl párolólét, a paprikaféléket, a zúzott fokhagymát és a zselatint is belekeverve, forraljuk két percig. Egy nagy tálban a húsokat keverjük össze és ráöntve a fűszeres levet, forgassuk jól át. Töltsük a keveréket, szorosan, disznósajt műbélbe. Lehetőleg ne legyen levegős. Zsineggel lezárjuk a nyitott véget is, majd megfelelő méretű edénybe téve a párolólével és annyi vízzel, hogy ellepje abáljuk fél órát. Tálcára tesszük, megszurkáljuk, majd egy súlyokkal nehezített deszkát rátéve, egy éjszakán át hideg helyen préseljük.
Másnaptól fogyasztható.
A disznósajtba, amúgy nem szokás, füstölt árut tenni, de városi ember nehezen oldja meg a füstölést és az ízhatás megtévesztő.
Reszelt tormával, lilahagymával, friss kenyérrel tálaljuk.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)