Habos-mákos kocka
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
igény szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
10 dkg
kristálycukor |
400 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
3 db
tojásfehérje |
14 |
3 |
0.1 |
0.2 |
0 |
0 |
2 evőkanál
baracklekvár |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1 maréknyi
mazsola |
287 |
2.4 |
0 |
65 |
5.4 |
0 |
1 kávéskanál
citromhéj |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1.5 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
30 dkg
mák |
537 |
20.5 |
38.2 |
23.9 |
10 |
0 |
10 dkg
porcukor |
400 |
0 |
0 |
100 |
0 |
0 |
3 evőkanál
tejföl (20%) |
216 |
3.3 |
20 |
3.9 |
0 |
110 |
2 db
tojássárgája |
54 |
2.4 |
4.9 |
0.1 |
0 |
272 |
1 késhegynyi
szódabikarbóna |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
15 dkg
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
10 dkg
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
30 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
a tésztához a szódabikarbonáttal és sóval összeszitált lisztet, morzsoljuk el a vajjal, majd gyúrjuk össze a tojássárgájával és a tejföllel. A tésztagombócot, fóliával betekerve, tegyük hűtőbe, fél órára. Közben, a a tejet felforralva, keverjük el, a darált mákkal, a porcukorral, a mazsolával és a reszelt citromhéjjal. Hagyjuk kihűlni. A tésztát nyújtsuk ki, lisztezett deszkán, fél centi vastagra, majd terítsük tepsibe. Kis peremet képezzünk. Villával megszurkálva, süssük, 175 fokra előmelegített sütőben 8-10 percig. A langyosra hűlt tészta, tetejét, kenjük meg a lekvárral, majd simítsuk rá a mákos keveréket. Újabb tíz percig sütjük. Végül a kristálycukorral és a sóval, gőz felett, kemény habbá vert tojásfehérjét kenjük a tetejére. Visszatolva a sütőbe, a hőt 230 fokra visszavéve, inkább szárítva, mint sütve, a tetejét rózsaszínűre sütjük. Forró vízbe mártott, konyharuhával leszárított késsel szeleteljük.
Kávét vagy kakaót kínáljunk mellé.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)