Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Habos-mákos kocka

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 70 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Teaparti, Kártyaparti , Hétvégi ebéd, Csőben sült, Rakott, Édes, Tojás, Tejtermékek, Gyümölcsök, Gabonafélék
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
igény szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
10 dkg kristálycukor 400 0 0 99.9 0 0
3 db tojásfehérje 14 3 0.1 0.2 0 0
2 evőkanál baracklekvár ? ? ? ? ? ?
1 maréknyi mazsola 287 2.4 0 65 5.4 0
1 kávéskanál citromhéj 0 0 0 0 0 0
1.5 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
30 dkg mák 537 20.5 38.2 23.9 10 0
10 dkg porcukor 400 0 0 100 0 0
3 evőkanál tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
2 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
1 késhegynyi szódabikarbóna 0 0 0 0 0 0
15 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
10 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
30 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
a tésztához a szódabikarbonáttal és sóval összeszitált lisztet, morzsoljuk el a vajjal, majd gyúrjuk össze a tojássárgájával és a tejföllel. A tésztagombócot, fóliával betekerve, tegyük hűtőbe, fél órára. Közben, a a tejet felforralva, keverjük el, a darált mákkal, a porcukorral, a mazsolával és a reszelt citromhéjjal. Hagyjuk kihűlni. A tésztát nyújtsuk ki, lisztezett deszkán, fél centi vastagra, majd terítsük tepsibe. Kis peremet képezzünk. Villával megszurkálva, süssük, 175 fokra előmelegített sütőben 8-10 percig. A langyosra hűlt tészta, tetejét, kenjük meg a lekvárral, majd simítsuk rá a mákos keveréket. Újabb tíz percig sütjük. Végül a kristálycukorral és a sóval, gőz felett, kemény habbá vert tojásfehérjét kenjük a tetejére. Visszatolva a sütőbe, a hőt 230 fokra visszavéve, inkább szárítva, mint sütve, a tetejét rózsaszínűre sütjük. Forró vízbe mártott, konyharuhával leszárított késsel szeleteljük.
Kávét vagy kakaót kínáljunk mellé.





Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)