Gombasaláta
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 csokor
metélőhagyma |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
ízlés szerint
fehérbors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 evőkanál
olívaolaj |
901 |
0 |
99.6 |
0 |
0 |
0 |
2 fej
lilahagyma |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
3 evőkanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
1 evőkanál
ecet (20%-os) |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
2 db
babérlevél |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
10 szem
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 db
citrom |
31 |
0.4 |
0.6 |
2.3 |
5.3 |
0 |
50 dkg
csiperke gomba |
39 |
5.9 |
0.2 |
3.3 |
1.9 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A citromok héját lereszeljük, a levüket kicsavarjuk. A gombát megtisztítjuk és vékony szeletekre vágjuk. Közben vizet forralunk, melybe a babért, az egész borsot, az ecetet és ízlés szerint sót dobunk. A forrásban lévő vízben a gombaszeleteket 3 percig főzzük. Leszűrjük, de a levet ne öntsük ki. A gombát tálba tesszük, ráöntjük a citromlevet, rászórjuk a cukrot, ízlés szerint sózzuk, belekeverjük a finomra vágott lilahagymát és annyi főzőlével öntsük fel, hogy éppen ellepje. Tegyük egy éjszakára hűtőbe. Tálalás előtt szűrjük le, szórjuk meg fehérborssal és csepegtessük meg az olajjal, keverjük át, végül hintsük meg a finomra vágott metélőhagymával.
Vajas pirítóssal, isteni bor vagy sörkorcsolya, de másnap reggelre sem utolsó.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)