Füstölt nyelvvel töltött sült csülök
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
2 dl
sör (világos) |
38 |
0 |
0 |
4.6 |
0 |
0 |
5 dkg
füstölt szalonna |
696 |
9 |
73 |
0 |
0 |
105 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
3 db
babérlevél |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
20 szem
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
6 gerezd
fokhagyma |
134 |
6.8 |
0.1 |
26.3 |
0.8 |
0 |
2 fej
vöröshagyma |
40 |
1.2 |
0.1 |
8.3 |
3.1 |
0 |
20 dkg
leveszöldség |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
2 db
füstölt sertésnyelv |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
1 db
bőrös hátsó csülök |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
3 evőkanál
torma |
78 |
2.7 |
0.4 |
15.9 |
0 |
0 |
ízlés szerint
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
ízlés szerint
fehérborecet |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A csülköt és a nyelvet bezöldségelt, szemesborssal, babérral és a hagymafélékkel fűszerezett vízben, puhára főzzük. Óvatosan sózzuk, a nyelv is sós! A csülökből a csontot óvatosan kihúzzuk, a nyelv bőrét lehúzzuk. A két nyelvet a vékonyabb végével befelé, két irányból, a csont helyére bedugjuk. A főzőlé tetejéről a zsiradékot lemerjük és tepsibe öntjük, a leszűrt zöldségek közül kidobjuk a borsot és a babérlevelet. A zöldség és hagymadarabokat a tepsi aljára terítjük, majd a betöltött csülköt ráhelyezzük. Aláöntünk egy deci sört és az előmelegített, 175 fokos sütőbe toljuk. A csülköt, a maradék sörbe mártott szalonnával kenegetve, ropogósra sütjük. Ha elkészült, tálra tesszük, a maradék sört a tepsibe öntjük és tűz felett, a lesült pörkanyagokat feloldjuk, majd a szaftot mixerbe öntjük és összetörjük. Belekeverjük a frissen reszelt tormát, majd cukorral és ecettel az ízlésünknek megfelelőre ízesítjük. Ha túl sűrű lenne, a csülök főzőlevével hígítsuk. Külön mártásos csészében kínáljuk a felszeletelt csülök mellé.
Burgonyagombóccal vagy knédlivel körítsük.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)