Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Fehérboros lencse serrano sonkával

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Köretek 
Cimkék: Előételek, Főétel előtt, Kártyaparti , Sörözés, borozás, Buli, Párolt, Főtt, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Hüvelyesek, Hajón is elkészíthető
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
25 dkg lencse 335 26 1.9 53 10.6 0
1 fej fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
6 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 szál sárgarépa  40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
10 dkg szárított sonka 0 ? ? ? ? ?
1 evőkanál füstölt paprika (édes) 0 ? ? ? ? ?
2 maréknyi koktélparadicsom ? ? ? ? ? ?
1.5 adag száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A lencsét, melyet előzőleg beáztattunk egy órára hideg vízbe, tegyük fel főzni, friss vízben, némi sóval, és főzzük, majdnem puhára. Csepegtessük le, de a főzőlét tegyük félre. A felhevített olajon pároljuk puhára a reszelt répát, a finomra vágott hagymát és fokhagymát, úgy negyed óra alatt. Adjuk hozzá, a kis darabokra vágott sonkát (a serrano a legjobb) és még, öt percig hagyjuk a lángon. Keverjük bele a félbevágott paradicsomokat, a füstölt paprikát és a bort. Főzzük, addig amíg sűrű mártássá nem válik, ekkor adjuk hozzá a lencsét, forraljuk össze. Szükség szerin,t sózzuk, borsozzuk meg, ha túl sűrű, öntsük fel a lencse főzőlevével.
Tálalás előtt hintsük meg finomra vágott petrezselyemzölddel.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)