Egyszerű csokoládétorta
Hozzávalók
Piskóta alaprecept
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
6 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
6 evőkanál
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
6 evőkanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
1 csipet
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Főzött csokoládékrém
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
20 dkg
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
2 evőkanál
kávé |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
10 dkg
étcsokoládé |
0 |
5.8 |
29.2 |
62 |
0 |
0 |
15 dkg
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
2 db
tojássárgája |
54 |
2.4 |
4.9 |
0.1 |
0 |
272 |
1 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
igény szerint
kakaópor |
313 |
18.5 |
21.7 |
10.5 |
37.7 |
0 |
igény szerint
tejszínhab |
302 |
2.6 |
30 |
3 |
0 |
109 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Piskóta alaprecept
A tojásokat szétválasztjuk és tojások sárgáját kikeverjük a cukor felével. A fehérjét kemény habbá verjük a cukor másik felével és a csipet sóval. A habot felváltva, az átszitált liszttel óvatosan belekeverjük a tojásos masszába, vigyázzunk, hogy a hab ne törjön össze.
Sütőpapírral az alján kibélelt vagy vajazott, lisztezett (ha az oldalát is kikenjük nem jön fel szépen a tészta) kapcsos tortaformába öntjük és kb. 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig, majd a hőfokot 175 fokra levéve még 35 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e?
A sütő ajtaját sütés közben ne nyissuk ki, mert a tészta összeesik! A megsült piskótát 10 percig hagyjuk a nyitott sütőben hűlni, majd rácsra borítva lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd megfordítva hagyjuk kihűlni.
Csak teljes kihűlés után vágjuk fel.
Ha tekercsnek vagy szeletnek készítjük másfél centi vastagon simítsuk a tepsibe. A sütési idő kb. 20 percre rövidül. Ha tekercsnek szánjuk a tészta aljáról a sütőpapírt lehúzva és megfordítva visszaterítve, még melegen feltekerjük, ha szeletnek, konyharuhán hagyjuk kihűlni.
Főzött csokoládékrém
A tojásokat kikeverjük a cukorral és a kávéval, majd belekeverjük az előre megpuhított csokoládét. Gőz fölött addig keverjük, amíg besűrűsödik. Ha langyosra hűlt habosra keverjük a vajjal.
A 3-4 szeletbe vágott torta lapjait megkenjük a krémmel és egymásra helyezzük, a külsejét is bevonjuk a krémmel. Behűtjük és szeletelés előtt meghintjük kakaóporral és tejszínhabrózsákkal díszítjük.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)